Araştırma
Hücredeki lizozomlara “intihar kesecikleri” de denilmektedir. Bunun nedenini araştırıp ulaştığınız bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Lizozomlar, hücre içinde sindirim ve atık temizleme işlevlerini yerine getiren organellardır. “Intihar kesecikleri” olarak adlandırılmalarının nedeni, içerdikleri enzimler aracılığıyla hücre içindeki zararlı maddeleri ve eski hücre bileşenlerini sindirerek hücrenin kendisini yok etmelerine izin verebilmeleridir. Bu durum, programlı hücre ölümü veya “apoptozis” sırasında meydana gelir, yararlı bir işlev olarak düşünülür ve hücrenin sağlığı için önemlidir.
Araştırma
İnsan hücrelerindeki sentrozomu annesinden (yumurtayla) değil babasından (spermle) alır. Bunun nedenini araştırıp arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: İnsan hücrelerinde sentrozomlar, hücre bölünmesi sırasında önemli bir rol oynar. Sentrozomlar, ana hücreden türetilen iki kızıl hücreye ayrılmasını yönlendirir. Sentrozomların her biri, iki “sentriyol” adı verilen yapıyı içerir. Sentriyoller, hücrenin bölünmesi sırasında iplikçiklerin oluşmasına yardımcı olurlar. Sentrozomların anneden değil, babadan alınması, sperm hücresinin sentrozomları içermesi nedeniyledir. Sperm, hareket etme ve hücre bölünmesine katkıda bulunma yeteneği gerektiren görevlerini yerine getirmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar, bu nedenle sentrozomlar gibi bu işlevleri yerine getirebilecek yapılar taşır. Dolayısıyla, sentrozomlar, döllenme sırasında babadan gelen spermle hücreye aktarılır.
Araştırma
“Atmosferdeki oksijenin kaynağı, bitki hücrelerine özgü olan kloroplasttır.” diyebiliriz. Bunun nedenini araştırıp arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Atmosferdeki oksijenin kaynağı, bitkiler tarafından üretilen oksijendir. Oksijen üretiminin ana sorumlusu, bitkilerde bulunan kloroplast adı verilen organelde gerçekleşen fotosentez işlemidir. Fotosentez sırasında bitkiler, güneş enerjisini kullanarak karbondioksit ve suyu oksijen ve glukoz gibi ürünlere dönüştürürler. Bu nedenle atmosferdeki oksijenin büyük bir kısmı bitkiler tarafından üretilir. Fotosentez sırasında kloroplastlar, bitkilerin yapraklarında ve diğer yeşil dokularda bulunur. Bu organel içinde klorofil adı verilen pigmentler bulunur ve bu pigmentler güneş ışığını yakalarlar, fotosentezin temel adımlarını başlatırlar ve oksijen üretimini sağlarlar. Sonuç olarak, atmosferdeki oksijenin büyük bir kısmı bitkiler tarafından üretilir ve bu süreç, bitkilerin hücrelerinde bulunan kloroplastlar aracılığıyla gerçekleşir.