Yeryüzü kadınlarından İmrân’ın kızı Meryem, Huveylid’in kızı Hatice, Muhammed’in kızı Fâtıma ve Firavun’un karısı Âsiye (örnek olarak) sana yeter.”
Sınıfınızda gönüllü kişilerden dört grup oluşturunuz. Gruplar olarak yukarıdaki hadiste sözü edilen kadınlarla ilgili birer sunu hazırlayınız. Hazırladığınız sunuları sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.
Hz. Peygamber'in İlk Hanımı Hz. Hatice'nin Hayatı ve Kişiliği
Milâdî 556 yılında Mekke’de doğan Hz. Hatice, Kureyş’in bir kolu olan Benî Esed kabilesine mensuptur. Babası Huveylid b. Esed Mekkelilerin önemli işlerde danıştığı etkin bir şahsiyet olup Benî Esed’in başkanıdır. Hz. Hatice, Hz. Peygamber’le evlenmeden önce iki evlilik yapmış ve iki eşini de kaybetmişti. Ölen iki eşi Mekke’nin ileri gelen ailelerinden olup ticaretle uğraşan zengin kişilerdi. Her iki eşiyle olan evliliği kısa sürmüş, onlardan kendisine yüklü miktarda miras kalmıştı. Hz. Hatice ikinci eşinin ölümünden sonra Kureyş’in ileri gelenlerinin yaptığı evlilik tekliflerini -çocuklarının terbiyesi ve ticarî faaliyetlerini idare edebilmek için- kabul etmedi. Hz. Hatice, akrabası oluşu, Kureyş’in en etkin kollarından Benî Hâşim’e mensup şerefli, güvenilir, güzel huylu, doğru sözlü oluşu, alışverişteki dürüstlüğü gibi sebeplerle Hz. Peygamber’e evlenme teklifinde bulundu. Hz. Muhammed, bunu amcalarına söyleyip onların da onayını aldıktan sonra gerçekleşen bu evlilik, Hz. Hatice vefat edinceye kadar devam etti. Hz. Hatice Hz. Peygamber’in diğer hanımları arasında onu peygamber olarak değil de, sadece bir insan ve bir eş olarak gören tek hanımıdır. Hz. Hatice, evliliğin ilk yıllarından itibaren en sıkıntılı zamanlarında Hz. Peygamber’in yanında bulunup ona destek oldu. Hz. Peygamber de onun dostluğu ve desteği sayesinde karşılaştığı sıkıntıların üstesinden gelmiştir. Hz. Peygamber’in, Mâriye’den olan oğlu İbrahim hariç altı çocuğu da Hz. Hatice’den olup soyu onun çocuklarından devam etmiştir. 620 yılında vefat eden ve Mekke’nin Hacun kabristanına toprağa verilen Hz. Hatice, Mekke’deki sosyal ve ticaret hayatında etkin bir konuma sahip asil bir hanım efendiydi.
Sizce ailede huzur ve mutluluk için nelere dikkat edilmesi gerekir?
Cevap: Aile bireyleri birbirlerine karşı hoşgörülü olmalıdır. Birbirlerinin düşüncelerine saygı duymalı, farklılıkların aileye renk kattığı unutulmamalıdır. Ayrıca aile bireyleri ev işlerini ortaklaşa yapmalı, beraber karar alabilmeli ve birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmelidir.
Bu sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız
Peygamber Efendimizin (s.a.v.) evliliğinden ve aile hayatından günümüz insanı olarak örnek akabilecek hangi ilkeleri çıkarabiliriz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Eşler birbirlerine saygı duymalı, çocuklarına örnek olmalıdır. Aile bireyleri ev işlerinde birbirlerine yardımcı olmalıdır.
Bu sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız
”Cahiliye dönemi” ne demektir? Bu dönemin özellikleri nelerdir? Araştırınız.
Cevap: Cahiliye, Kur’an-ı Kerim inip İslamiyet yayılmadan önceki Arapların tutum ve davranışları için kullanılan bir kavramdır.
Araplarda Müslümanlıktan önceki döneme cahiliye dönemi adı verilmektedir. Cahiliye döneminde Arapların büyük çoğunluğu putlara tapardı. Bunun yanında kız çocuklarını diri diri toprağa gömer, faiz yer, zina yapar ve cehalet içinde bir yaşam sürerlerdi.
Bu sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız