Görseli Yorumlayalım
Aşağıda verilen iklim haritasını inceleyiniz. Edindiğiniz bilgilerden yararlanarak ülkemizde görülen iklim tiplerinin özelliklerini tahmin etmeye çalışınız.
Karadeniz İklimi Özellikleri:
Karadeniz ikliminin en büyük özelliği yılın tüm zamanlarında yağışın görülebilmesidir. Buna karşın maksimum yağış sonbahar aylarında minimum yağış ise ilkbahar aylarında görülmektedir. Doğu Karadeniz kesiminde yıllık yağış oranı 2000-2500 mm’dir.
Akdeniz İklimi ve Özellikleri:
Akdeniz bölgesindeki iklim, kış aylarında yağışlı ve ılık, yaz aylarında ise sıcak ve kuraktır. Bu sıcaklık dengesi, Güneş ışınlarının düşme açısına bağlı iken kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlı olarak değişir. Akdeniz’de en sıcak ay ortalaması 28-30 °C, en soğuk ay ortalaması 8-10 °C olarak görülür. Bu bölgemizde yıllık sıcaklık ortalaması 18 derecedir.
Karasal İklim ve Özellikleri:
Türkiye’de görülen üç iklim tipinden biri olan Karasal İklim, ülkemizin İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile İç Batı Anadolu bölgelerinde görülmektedir. Bu iklim tipinin özellikleri şunlardır;
Yaz ayları sıcak ve kurak olur.
İç Anadolu bölgesinde en çok yağış ilkbaharsa, en az yağış ise yaz aylarında düşer.
İç Anadolu bölgesinde ortalama yağış oranı 300-400 mm’dir.
İç Anadolu bölgesinde kış aylarında görülen sıcaklık ortalama 1-2°C, yaz aylarında görülen sıcaklık ortalaması ise 22-23°C dolaylarındadır