Araştıralım Paylaşalım
Türkiye Selçukluları döneminde yapılan kültürel faaliyetlerin Anadolu’nun Türkleşme sürecine yaptığı katkıları araştırınız. Araştırma sonucunda elde ettiğiniz bilgileri defterinize yazarak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Bilimsel, sosyal ve ekonomik amaçlı mimari eserlerin yapılması Anadolu”yu Türklere ait öneli eserler, kalıntılar bırakılmasını sağlar. Bu da Türkleşme açısından önemlidir. Anadolu’nun bize ait olduğunu göstermenin başka bir yoludur. Haçlı Seferlerine karşı Anadolu’nun savunulması ise Hristiyanların Anadolu’ya girerek burada elde edilmek istenilen yerlere karşı mücadele etmiştik ve kazanmıştık. Anadolu Türklerin olmuştu.
Sıra Sizde
Türkiye Selçukluları döneminde Anadolu’da yapılan kültürel faaliyetlere örnekler bularak defterinize yazınız. Bulduğunuz örnekleri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Türkiye Selçukluları ülkenin pek çok yerinde cami, han, kervansaray, imaret, köprü, çeşme ve medreseler yaptırdılar. Beyşehir’deki Eşrefoğlu Camisi (1296), Anadolu Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan en önemli örneklerden biridir. Ağaç direkler üzerine kurulan, içi çini mozaik ve ağaç oyma işleriyle süslenen tip camilerin başka örnekleri de vardır. Anadolu Selçuklu mimarisinin günümüze kalan en önemli örnekleri arasında, Konya’da Alâeddin Camii, Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Beyşehir’de Kubadabad Sarayı, Niğde’de Alaeddin Camii, Ankara’da Aslanhane Camisi, Kayseri’de Huand Hatun Camii ve Külliyesi, Afyonkarahisar’da Ulucami, Erzurum’da Çifte Minareli Medrese, Sivas’ta Gök Medrese, Buruciye Medresesi ve Çifte Minareli Medrese, Kırşehir’de Melik Gazi Kümbeti, Ahlat’ta Ulu Kümbet ve Çifte Kümbetler ile Nevşehir’de (Tuzköy camii, Kızılkaya camii) ve diğer yapılar (Nevşehir Kalesi vb), Çankırı’da Taşmescid gösterilebilir.