Tarhananın Öyküsü Metni Cevapları
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 180 Cevabı
1. Yörenizin meşhur yemeklerinin adlarını sınıfta paylaşınız.
Cevap: En ünlü yemeği Adana Kebap’tır genelde Şalgam ile tüketilir.Diğer yemekleri Bamya Dolması- Etli Dolma- İçli Köfte- Aşlama (Meyan Kökü ile yapılan soğuk bir şerbet)-Analı kızlı (Çorba)- Güç( Adana’ya özgü bir Sandviç)-Karakuş (Tatlı)-Bici (Nişasta ile yapılan bir tatlı) (Adana Yöresi için)
2. Hangi çorba çeşitlerini biliyorsunuz? Anlatınız.
- Mercimek Çorbası
- Pırasa Çorbası
- Yayla Çorbası
- Tavuk Çorbası
- Şehriye Çorbası
- Ezo Gelin Çorbası
1. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 182 Cevabı
A) Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.
Kelime ve Kelime Grupları – Sözlükteki Anlamı
mayalanma: Organik maddelerin bazı mikroorganizmalarca salgılanan enzimler etkisiyle uğradığı değişiklik, tahammür, fermantasyon
malzeme: Belirli bir işi yapmak için kullanılması gereken maddeler
ev ekonomisi: Evin bakımı, geçimi ve yaşayışı ile ilgili bilim dalı
endüstriyel: Sanayi ile ilgili
B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelimelerden iki tanesini seçerek bunları birer cümlede kullanınız.
1. Kek yapmak için öncelikle un, yumurta, süt, şeker gibi malzemeleri hazırlamamız gerekiyor.
2. Birçok endüstriyel ürün geri dönüşüme kazandırılarak çevre kirliliği önlenebilir.
2. ETKİNLİK
1. Tarhananın ana malzemesi nasıl elde edilir? Anlatınız.
Cevap: Tarhananın ana malzemesi yoğurdun çeşitli malzemeler eklenerek kurutulması ile elde edilir.
2. Yurdumuzda en ünlü tarhanalar nerelerde yapılır?
Cevap: Uşak, Ankara, Kahramanmaraş, Malatya ve Denizli bölgelerinde yapılır.
3. Tarhanalar ne zaman, hangi malzemelerle ve nasıl yapılır? Anlatınız.
Cevap: Genellikle eylül ve ekim aylarında yapılır. Genel olarak domates, kırmızıbiber, soğan, nane iyice doğranıp yoğurt, un, tuz ilave edilerek harç hâline getirilir. Elde edilen harç bir süre mayalanmaya bırakılır. Mayalanma işlemi bitince elde edilen harçlar, bir bez üzerine yayılarak gölge bir yerde kurutulur, kuruyunca elle ovularak un hâline getirilir. Daha sonra kışın kullanılmak üzere bez torbalarda saklanır
4. Evde hazırlanan yiyeceklerin ev ekonomisine ve sağlığımıza olan faydaları nelerdir?
Cevap: Evde hazırlanan yiyecekler, doğal malzemelerden ve katkısız olarak yapıldığı için sağlığımıza zarar vermez. Uzun süre saklanabildiği ve üretim maliyeti ucuz olduğu için ev ekonomimize katkıda bulunur.
5. Yurdumuzun farklı yörelerine ait yemeklerle ilgili neler biliyorsunuz? Örnekler vererek anlatınız.
Cevap: Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.
3. ETKİNLİK
Arkadaşlarınızla beşer kişilik gruplara ayrılınız. Gruptaki görev dağılımını şu şekilde yapınız:
• Bir kişiyi garson olarak belirleyiniz.
• Bir kişiyi aşçı olarak belirleyiniz.
• Bir kişiyi, başka şehirden sizi ziyarete gelen bir arkadaşınız olarak belirleyiniz.
• Diğer iki kişiyi de ziyarete gelen arkadaşlarını ağırlayacak olan kişiler olarak düşününüz.
• Ziyarete gelen arkadaşınıza şehrinizin veya yörenizin geleneksel yemeklerini ikram edebileceğiniz bir lokantaya gittiğinizi düşününüz. Bu lokantada, garson ve aşçının da yardımıyla arkadaşınıza yöresel yemeklerinizi ikram ederek tanıtınız.
4. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 183 Cevabı
Malzemelerini ve yapılış aşamalarını öğrendiğiniz yemeğinizi aşağıya yazınız. Daha sonra, hazırladığınız yemeği arkadaşlarınıza anlatınız.
Malzemeler:
1 kg domates
1 kg biber
1kg soğan
1er kaşık domates ve biber salçası
3 kaşık yoğurt
10 gr kadar yaş maya
Aldığı miktarda un
1 bardak tuz
Dilediğiniz baharatla
Hazırlanışı: Derin bir tencerenin içerisine ilk olarak biberleri daha sonra ise ortadan ikiye kesmiş olduğunuz soğanları ve en üst kısma da domatesleri yerleştirin. Tencereleri yerleştirdiğiniz malzemelerin üzerine 2 bardak su ilave edin. Ve haşlamaya bırakın. Haşlanmakta olan sebzeler iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alın. Sebzeleri daha sonra bir süzgeçten geçirerek suyunun dışarıya çıkmasını sağlayın. Daha sonra suyunu çıkartmış olduğunuz sebze püresini büyükçe bir yoğurma kabının içerisine alın. Daha sonra karışımın içerisine yoğurdu ilave edin ve hemen arkasından suyla açmış olduğunuz yaş mayayı ekleyin. Daha sonra karışımı homojen bir kıvama gelene kadar karıştırın.
Unu da yavaş yavaş ilave ederek karıştırmaya başlayın. Unu ilave ederken hamurun çok sert olmamasına özen göstermeniz gerekir. Çünkü hamur tekrar taşacak ve tekrar unla yoğurmanız gerekecek. İlk olarak cıvık kıvamda yoğurduğunuz tarhana hamurunu 5 saat sonra içerisine bir miktar un koyarak tekrar yoğurmaya başlayın. Tarhana hamurunuzu 3-4 gün boyunca unla yoğurduktan sonra ekşimeye başladığında iri parçalar halinde koparıp, güneş gören bir yerde kurutma işlemine geçebilirsiniz.
5. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 184 Cevabı
Aşağıdaki yazının bazı bölümleri, tamamlamanız için yarım bırakılmıştır. Bu yazıyı, yazının yarım bırakılan cümlelerini ve devamını tahmin ederek anlam bütünlüğü oluşturacak şekilde tamamlayınız.
Çocukluğumdaki bayramları hatırlıyorum. Günler öncesinden yapılan hazırlıklar, tatlı telaşlar, bayramlaşmalar… Bayram hepimiz için neşe ve mutluluk kaynağıydı. Hem Ramazan hem de Kurban
Bayramı’nda bütün küskünler barışırdı. Ayrıca akrabalar ziyaret edilir, akrabalar arasındaki bağlar kuvvetlenirdi. Şimdi bayramlar aynı heyecanla yaşanmıyor. Maalesef eski bayramların heyecanı
kalmadı artık.
Ben de size, bayramların neşe içinde yaşandığı bir zamandan anımı anlatmak istiyorum. On yaşındayım, Ramazan ayı kış mevsimine denk gelmişti. Ben de oruç tutmak istiyordum fakat yaşım küçük olduğu için babam öğlene kadar oruç tutmama izin veriyordu. “Çocuk orucu böyle olur.” derdi. Ramazan Bayramı yaklaştıkça hepimizi bir heyecan sarmıştı. Ramazan Bayramı demek, yeni elbiseler, yeni ayakkabılar, bahşiş demekti. Şimdiden bayramda biriktirdiğim paralarla neler alacağımı hayal ediyordum. Çok istediğim oyuncağı sonunda alabileceğim için daha da heyecanlanıyordum.
Derken bayram günü geldi çattı. Yeni elbiselerimizi giydik, güzel bir bayram kahvaltısından sonra akrabalarımızı ziyaret ettik. Bayram akşamı kardeşimle birlikte oturup bahşişlerimizi saydık. O kadar çok bahşiş toplamıştık ki, istediğim oyuncaktan üç tane bile alabilirdim. Fakat aklıma bayram ziyaretine gittiğimiz bir komşumuzun oğlu geldi. Ailesi fakirdi. O sene okul çantası alamamışlardı. Kitaplarını market poşetlerinde taşıyordu. Kardeşimle düşündük, taşındık ve bayram harçlıklarımızla komşumuzun oğluna okul çantası almaya karar verdik.
Komşumuzun oğlu aldığımız çantayı görünce çok sevindi. Sürekli bize teşekkür ediyordu. Annem ve babam da bu davranışımız için bizi tebrik ettiler. Bayram heyecanı, yardımlaşmanın verdiği mutlulukla birleşmiş, bize hiç yaşamadığımız bir bayram sevinci yaşatmıştı
6. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 185 Cevabı
Aşağıdaki görsellerde yer alan kelimelerle ekleri örnekteki gibi birleştiriniz. Anlamının değiştiğini düşündüğünüz kelimeleri yuvarlak içine alınız.
GELECEK DERSE HAZIRLIK
Türk dilinin ana dili olarak kullanıldığı devletleri araştırınız.
Türkçe; Gagavuzca, Horasan Türkçesi ve Osmanlıca ve birkaç lehçe ile birlikte olarak Altay dil ailesi’ne bağlı Türk dilleri ailesi’nin Oğuz Grubunda yer almaktadır. Türk Dilinin Ana Dil olarak kullanıldığı devletler şu şekildedir;
- Türkiye
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
- Karahanlılar
- Memlükler
- Karamanogullları
- Osmanlı Devleti