6. Sınıf Meb Türkçe Anadolu Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Tema Milli Kültürümüz Sayfa 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179 Anadolu Metni Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Anadolu Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 172 Cevabı

1. Anadolu’da kurulan Türk devletleriyle ilgili yaptığınız araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Malazgirt Zaferi’nden sonra yapılan anlaşmaya Bizans’ın yeni yönetimi uymayınca, Sultan Alp Arslan komutanlarına Anadolu’nun tamamen fethedilmesi emrini vermişti. Alp Arslan’ın yerine geçen Melikşah zamanında da bu fetih hareketleri devam ettirildi. Kutalmışoğlu Süleymanşah ve kardeşi Mansur gibi hanedan üyeleri ile Artuk Bey, Tutak, Danişment Gazi, Mengücek, Ebulkasım gibi komutanlar emrindeki Türkmenlerle Anadolu içlerine akınlar düzenlediler. Anadolu’nun fatihi olan bu değerli komutanlar veya oğulları hâkim oldukları bölgelerde kendi devletlerini kurdular.

2. Anadolu’nun sizi en çok etkileyen özelliği hangisidir? Nedenleriyle açıklayınız.

Cevap: Zengin kültürel geçmişi ve geleceğe taşıdığı kültürel maddi ve manevi hazinelerdir. Kim bu topraklarda yaşamışsa bu topraklara zenginlik katmış, üretmiş farklı kültürlerin Anadolu’yu kültür cennetine çevirmesini sağlamıştır.

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 174 Cevabı

Etkinlik: Okuduğunuz şiirde geçen bazı kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir. Bu bilgilerden hareketle şiirde geçen kelimeleri bularak bulmacayı tamamlayınız.

Soldan Sağa:
1. Tasa, kaygı, üzüntü. GAM
2. Büyük ve süslü çadır, çerge. OTAĞ
3. Bir süre ayrı kaldığı bir yere veya yakınlarına kavuşma. SILA
4. Elmas, yakut vb. değerli taşlar, mücevher. CEVAHİR
5. Baş, kafa. SER
6. Yıkık, harap. VİRAN
7. Ermiş. EREN
8. Kenar, köşe, yer. BUCAK

Yukarıdan Aşağıya:
1. Keskinleştirilmiş, bilenmiş. ZAĞLI
2. Ev, aile, soy. OCAK
3. Baş, başkan, reis. SERVER
4. Aşiret, boy. OYMAK
5. Göğüs, gönül, yürek. SİNE
6. Sınır. HUDUT
7. Sağlam, güçlü ve iyi gelişmiş. GÜRBÜZ

Tema boyunca öğreneceğiniz kelime ve kelime grupları ile bunların anlamlarını ders kitabınızın sonunda bulunan “Kelime Defterim” bölümüne yazınız.

2. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki soruları şiirden hareketle cevaplayınız.
1. Şiirde kullanılan görseller Anadolu’nun hangi özelliklerini yansıtmaktadır?
Cevap: Kültürünü ve turistik yerlerini yansıtmaktadır.

2. Şair, ” Bize ana kucağıdır o eller.” ifadesiyle ne anlatmak istemiştir? Açıklayınız.
Cevap: İnsanlar bebekliklerinde kendilerini güvende hissettikleri tek yer annelerinin kucaklarıdır. Şair de Anadolu’yu bu yönüyle ana kucağına benzetmektedir.

3. Sizce toplulukları millet yapan değerler nelerdir?
Cevap: Kültür, tarih, konuşulan dil, din, vatan toprağı.

B) Şiirden hareketle arkadaşlarınıza yöneltmek üzere iki soru hazırlayınız.

1. “Bu devlete orda temel atıldı.” dizesinde şair nereyi kastetmektedir?
2. Şairin Anadolu’yu Kabe toprağına benzetmesinin sebebi nedir?

3. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 175 Cevabı

A) Şair, şiirle başlık arasında nasıl bir ilişki kurmuştur? Açıklayınız.
Cevap: Şair şiirinde Anadolu’yu ve ona duyduğu sevgiyi anlattığı için başlığı Anadolu olarak belirlemiş.

B) Bu şiirin şairi siz olsaydınız başlığınız ne olurdu? Başlık önerilerinizi yazınız.
Cevap: Ana Yurdumuz

4. ETKİNLİK

Aşağıda sonuç paragrafı verilen metnin giriş ve gelişme paragraflarını metnin anlam bütünlüğünü sağlayacak şekilde yazınız.

Kültürel miraslarımız

Kültürel miras, bizden önce yaşayan nesiller tarafından oluşturulmuş, tüm dünya tarafından değerli görüldüğüne inanılan eserlere ve geleneklere verilen isimdir. Mimari eserler, heykeller, resimler, arkeolojik eserler, kitabeler, insan ürüne yada doğal yollarla oluşmuş sitler gibi eserler ile törenler, adetler gibi tarihi, sanatsal ya da bilimsel olarak evrensel değerlere sahip olan her şey birer kültürel mirastır.

Türkiye de çok eski ve köklü bir tarihe sahip olduğu için kültürel miras bakımından çok zengin bir ülkedir. Bunlardan bazıları şunlardır: Karagöz Oyunları, Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Aşıklık Geleneği, Nevruz, Mevlevi Sema Töreni, Meddahlık, Kapadokya ve Göreme Milli Parkı, İstanbul’daki Tarihi Yerler, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Pamukkale, Safranbolu, Truva Antik Kenti, Efes Antik Kenti…

Bütün bunlar bizim kültürümüzün zenginlikleridir. Bu kültür zenginliği Türkiye’yi dünyada eşsiz bir ülke yapmaktadır. Bize düşen görev ise bu zenginliğe sahip çıkmak ve kültürümüzü daha da yüceltmektir.

5. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 176 Cevabı

A) Aşağıda tanıtılan geleneksel oyunlarımızı inceleyiniz.

Cevap: Mendil Kapmaca
İki gruba ayrılarak oynanır. Gruplar tek sıra hâlinde karşı karşıya gelirler. Oyun yöneticisinin elinde tuttuğu mendil, her gruptan gelen birer oyuncunun “Başla!” komutundan sonra mendili kapmasıyla oyuncunun çevresinden dolanarak mendili oyunun yöneticisine getirir. Bu oyun, mendili ilk kapan oyuncuya ikinci kez sıra gelene kadar devam eder. Sırası önce gelen grup, oyunu kazanmış olur.

Kulaktan Kulağa
Oyuna katılacak bütün oyuncuların yan yana oturmaları gerekmektedir. Sıranın ucunda oturan oyuncu, yanındaki arkadaşının kulağına herhangi bir cümle fısıldar. Bu oyuncu da duyduğu cümleyi diğer yanındaki arkadaşının kulağına tekrar eder. Bu, böylece sıranın sonuna kadar gider. Sıranın sonundaki oyuncu duyduklarını yüksek sesle tekrarlar. Daha sonra ilk oyuncu oyunun başında söylediklerini yeniden ama bu kez yüksek sesle söyledikten sonra son oyuncuya ulaşana kadar sözün ne kadar değiştiği ortaya çıkar.

B) Siz de geleneksel oyunlarımızdan birini arkadaşlarınıza tanıtınız. Sınıfta tanıtılan oyunlardan beğendiğiniz birini sınıfınızda arkadaşlarınızla oynayınız.

Cevap: Eğer gazoz kapağı oyununu tanıtmak isterseniz, oyun ile ilgili detaylara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Oyunlar çocukların gelişimi için çok önemlidir. Her dönemin çocuk oyunu ise farklıdır. Zamanla bu oyunlar değişse de birlikte oynanan oyunların tadı hep aynıdır ve ileride güzel birer anı olarak hatırlanır. Şimdilerde pek oynayanı olmayan, ama 15-20 yıl kadar önce adeta “efsane” olan gazoz kapağı oyunu da hafızalarda yer eden bu güzel oyunlardan birisidir.

Gazoz Kapağı Oyunu Kaç Kişi İle Oynanır?

Gazoz kapağı oyunu en az 2 kişi ile oynanabilmektedir. Bununla birlikte oyunun katılımcısı ne kadar fazla olursa o kadar daha zevkli hale gelmektedir. Daha fazla katılımcı daha fazla kapak ve zevk demektir.

Gazoz Kapağı Oyunu Oynanması İçin Nasıl Bir Alan Gerekli? Bu Alanın Özellikleri Nelerdir?

Gazoz kapağı oyunun oynanabilmesi için gereken alanın çok bir özelliği olmasına gerek yoktur. Çocuklar tarafından dikkat edilen en büyük özellik, gazoz kapaklarının dizileceği alanın düz olmasıdır. Ne kadar düz bir alan olursa o kadar iyidir. Bu nedenle genelde gazoz kapağı oyunu için çocuklar yolları ve sokakları tercih etmişlerdir. Gazoz kapaklarının dizilmesine başlanacak yer için bir belirteç seçilir. Bir ağaç, yahut elektrik direği gibi…

Gazoz Kapağı Oyunu Oynanması İçin Gereken Nesneler

Gazoz kapağı oyununun oynanabilmesi için katılımcıların her birinin gazoz kapaklarının olması gerekir. Ayrıca her bir katılımcı çocuğun bir de mermer taşı olmalıdır. Bu mermer taş ile dizilen gazoz kapaklarına atış yapılacaktır. Yalnızca mermer taş ve gazoz kapağı oyunun oynanabilmesi için yeterlidir. Buradaki en önemli nokta ise, her bir gazoz kapağının farklı değerlere sahip olmasıdır. Az bulunan, pek fazla katılımcıda bulunmayan gazoz kapakları daha değerli olarak kabul edilmektedir. Hemen herkeste bulunan gazoz kapaklarının ise daha az değerli olduğu varsayılmıştır. Bazı kapaklar 1 kapak değerinde olurken, bazıları 5, bazıları ise 10 kapak değerinde görülmektedir. Hatta kimsede bulunmayan bir gazoz kapağının değerinin 500 kapağa kadar çıktığı görülmüştür.

Gazoz Kapağı Oyunu Başlaması ve Oynanması

Gazoz kapağı oyununa başlarken oyunun “kaçlık” olduğu çocuklar tarafından belirlenir. Bu belirlemeye göre gazoz kapakları katılımcı çocuklar tarafından belirlenen bir noktadan aşağı doğru sırası üzerine dizilir. Oyun kaçlık oynanıyorsa ve kaç katılımcı çocuk varsa gazoz kapaklarının boyu ona göre uzar gider.

Çocuklar tarafından belirlenen oyuna önce başlama yöntemi; ellerdeki mermer taşların sırası ile gazoz kapaklarının yanından fırlatılmasıdır. Mermer taşı en uzağa giden kişi oyuna ilk başlama hakkına sahip olacaktır.

İlk taşı atma hakkına sahip olan çocuk bu hakkında gazoz kapaklarını vurmayı beceremezse sıra diğer arkadaşına geçer. Bu şekilde bütün katılımcılar sırası ile atış yapma hakkına sahiptir. İlk atış yapan çocuğun avantajı ise daha fazla kapak bulunan durumda atış yapmasıdır.

Oyunda Ulaşılmaya Çalışılan Amaç Nedir?

Gazoz kapağı oyununda ulaşılmaya çalışılan amaç gazoz kapaklarından en fazlasını vurmak ve bunları elde etmektir. Vurulan gazoz kapakları arasında az bulunan kapaklar varsa bu durum çocuklar için daha da sevindirici karşılanır. Oyundaki her bir çocuk arkadaşlarının gazoz kapaklarını kendisi kazanmaya çalışır.

6. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 177 Cevabı

Aşağıda “Anadolu” ve “Kardeşim” şiirlerinden verilen bölümleri okuyunuz. Altı çizilmiş olan kelimeleri inceleyiniz. İncelediğiniz kelimeler ve verilen bölümlerden hareketle bu iki şiirin benzer ve farklı yönlerini belirleyerek aşağıya yazınız.

Benzer Yönleri
– Her iki şiirde de kafiye vardır.
– Her iki şiirde de şairler isimlerine yer vermişlerdir.

Farklı Yönleri
– “Anadolu” şiirinde günümüz İstanbul Türkçesi kullanılmıştır. “Kardeşim” şiirinde şiveli bir dil kullanılmıştır.
– “Anadolu” şiirinde üç dize kendi aralarında kafiyeliyken “Kardeşim” şiirinde iki dize aralarında kafiyelidir.

7. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 178 Cevabı

Aşağıdaki fotoğrafı inceleyiniz. Bu fotoğrafın sizde uyandırdığı duygu ve düşüncelerden hareketle hikâye edici bir metin yazınız.

Cevap: Ayşe Nine annesinden öğrenmişti halı dokumayı. Belki 30 yıldır halı dokuyordu. İlmek ilmek, desen desen her ipinde emek harcayarak. Halının her deseninde Anadolu vardı. Mavi şekiller Anadolu’nun özgür kuşlarını anlatıyordu. Yeşil renk, Anadolu’nun ovaları, ormanlarının rengiydi. İçinde hasret, özlem ve sevda vardı halının. Yakından bakarsanız Mevlana’nın aşkını, Aşık Veysel’in kara toprağını, Yunus Emre’nin Sordum Sarı Çiçeğini, Osman Bey’in at üstünde fetihlerini de görebilirsiniz. Ayşe Nine son bir çiçek dokudu halıya. Türkçe dersinde ders işleyen öğrenciler için…

8. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 179 Cevabı

Anadolu

A) ANADOLUyalın —– Anadolu ——– Anadolu bizim yuvamızdır.
-i ——– Anadolu’yu —— Anadolu’yu karış karış gezdik.
-e ——- Anadolu’ya ——- Anadolu’ya doğru bir yolculuk yapacağız.
-de —— Anadolu’da ——- Onu geçen yaz Anadolu’da gördüm.
-den —– Anadolu’dan —– Anadolu’dan gelen misafirlerimiz var.B) CAN

-im ——– canım ——- Canım kitap okumak istiyor.
-in ——— canın ——- Canın nasıl isterse öyle olsun.
-i ———– canı ——— Canı gelmek istemiyormuş.
-imiz —— canımız —– Canımız bu ödevi yapmak istemiyor.
-iniz ——- canınız —– Canınızı sıkmanıza hiç gerek yok.
-inleri —– canları —– Canları tatile gitmek istiyormuş.

C) “Anadolu” şiirinde, çoğul, hâl ve iyelik eki almış kelimelerden örnekler yazınız.

Hal Eki Alanlar
– yurdu
– Bize
– soyunu
– Anadolu’dan
– meydanda
– yaylasında

Çoğul Eki Alanlar
– Osmanlılar
– Ataların
– Kahramanlar
– eller
– gaziler
– Memleketler

İyelik Eki Alanlar
– Osman’ın
– Tuğrul Bey’in
– Milletimiz
– Ataların
– Erenlerin

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Sınıfınızda anlatmak üzere bir yemeğin malzemelerini ve yapılış aşamalarını öğreniniz.

KREMALI TAVUK SOTE

Malzemeler
Bir parça tavuk göğsü
Birkaç mantar
Kırmızı ve sarı biber
Bir paket krema
Tuz
Karabiber
Kekik
Yağ

Yapılışı: Öncelikle tavaya biraz yağ döküyoruz. Yağ ısınınca küp küp doğradığımız tavukları tavada pişiriyoruz. Tavuklar pişmeye yakın uzun uzun doğradığımız biberleri ekliyoruz. Biraz pişirdikten sonra ise mantarları doğrayıp yemeğe ekliyoruz. Mantarlar piştikten sonra bir paket kremayı yemeğe ekliyoruz. Ardından tuz, kekik ve karabiberi ekliyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Krema kaynadıktan sonra üç dakika daha pişiyoruz. Hazır olan yemeği servis ediyoruz.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri