6. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 236 Cevabı
Aşağıdaki görseller kültürel açıdan size ne ifade ediyor
Cevap: Türk Kültürünü yansıtan ögelerdir. 1. Fotoğraf folklorümüzü ikinci fotoğraf ise Karagöz ve Hacivat’ı gösteriyor.
Günde kaç saat televizyon izliyorsunuz? Televizyon izlemenin faydalarını ve zararlarını tartışınız.
Cevap: Günde 3 saat televizyon izliyorum. Yararları ve zararlarını maddeler halinde ele alabiliriz.
Televizyonun Yararları:
- Televizyon özellikle çocukların dikkatini fazlasıyla çekmektedir bu nedenle de çocukları eve bağlamanın ve çocukların evde eğlenceli vakit geçirmesinin en önemli yoludur.
- Televizyon sayesinde dünyada olup biten her şeyi anında öğrenebiliriz ve dünyadaki gelişmelerden haberdar olabiliriz.
- Televizyonda yayımlanan ve çocuklar için faydalı olan programlar sayesinde çocukların kültür seviyesi yükselirken aynı zamanda televizyondaki faydalı çocuk programları çocukları düşünmeye teşvik eder.
- Televizyonda yayımlanan faydalı programlar sayesinde çocukların ilgi alanları gelişirken aynı zamanda estetik zevkleri de gelişme imkanı bulmaktadır.
Televizyonun Zararları:
- Televizyon her ne kadar faydalı bir icat olsa da gereğinden fazla televizyona zaman ayırmak hatta tüm zamanımızı televizyon karşısında harcamak bizi asosyal insan haline getirmektedir yani çevremizdeki insanlar ile olan iletişim bağlarımızı zayıflatmaktadır.
- Televizyona ayıracağımız zamanı doğru ayarlayamadığımız takdirde diğer yapmamışz gereken günlük işlerimizi aksatmış oluruz ve bu da zamanımızı gereksiz ve boşa harcadığımızı göstermektedir.
- Çok fazla televizyona bağımlı olan çocuklar kendileri için faydalı olabilecek etkinliklerden uzak kalır. Bunun sonucunda ise çocuklar yaratıcılık yetilerini kaybederler ve geliştiremezler.
- Rastgele televiyon izleyen çocuklar yanlış programlar izledikerinde bu programlar sonucunda korku ve şiddet görerek bu davranışları örnek alabilirler ve bunun sonucunda da bu çocuklarda istenmeyen davranışlar ve davranış bozuklukları meydana gelebilir.
6. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 237 Cevabı
Bildiğiniz masal ve çizgi film kahramanlarını yazınız. Hangilerinin kendi kültürümüze hangilerinin ise farklı kültürlere ait olduğunu belirleyiniz. Buna göre popüler kültürün etkisini değerlendiriniz.
Cevap: Bildiğim masal kahramanları Kül Kedisi, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Keloğlan, Ali Baba ve Kırk Haramiler. Çizgi filmler ise Şirinler, Niloya, Kral Şakir, Keloğlan. Popüler kültür yaşamımızın her alanını etkiliyor. İzlediğimiz filmlerden yediğimiz yiyeceklere kadar etkisi çok büyüktür. Popüler kültürün etkisinde kalmamalıyız. Bizim kültürümüz Türk kültürüdür. Türk kültürüne göre yaşamalı ve hayatımızı ona göre şekillendirmeliyiz.
Yabancı ülkelerin tarihi karakterlerinden hangilerini biliyorsunuz? Bunları nerelerden öğrendiniz? Tartışınız.
Cevap: Napolyon, Nikola Tesla, Isaac Newton, Hitler, Einstein, Churchill, Benjamin Franklin, Çavuşesku, Mussolini, Lenin, Şarlman, Elizabeth… örnek verilebilir. Bu karakterleri pek çok kaynaktan öğrendim. Tarih kitapları başlıca kaynaklar arasında yer almakla beraber, internet, gazete ve dergiler, haber kanalları ve belgesellerden öğrendim.
6. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 238 Cevabı
Yazar popüler kültürün en önemli taşıyıcıları olan televizyonun, bilgisayarın ve Genel Ağ’ın Türkçe üzerindeki hangi olumsuz etkilerinden bahsediyor? Yazarın görüşlerine katılıyor musunuz? Tartışınız.
Cevap: Yazar popüler kültürün en önemli taşıyıcıları olan televizyonun, bilgisayarın ve Genel Ağ’ın Türkçe’nin yozlaşmasındaki olumsuz etkisinden bahsediyor. Evet katılıyorum. Türk dilinin başka dillerden kelime almasına karşı değilim. Bu elbette çok normal bir durum. Diller arasında kelime alışverişi olabilir. Dünyadaki hiçbir dil saf kalmamıştır. Fakat alınan kelimelerin dilimizi yozlaştırmamasına ve bizim dilimize, kültürümüze uygun olmasına dikkat etmeliyiz. Olabildiği kadar yabancı kelimelerin Türkçe karşılığını kullanmalıyız.
Yukarıdaki kelime bulutundan yararlanarak aşağıda boş bırakılan yerleri tamamlayınız. (Medyadan Önce – Medyadan Sonra)