6. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı 2. Ünite Ölçme - Değerlendirme Sayfa 56, 57, 58, 59, 60 Cevapları
A. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü yazınız.
BOŞLUK DOLDURMA
1. rahmet 2. ahlakı 3. Peygamberimiz 4. naat
1. “(Resulüm!) Biz seni âlemlere ancak rahmet olarak gönderdik.” (En’am suresi, 107. ayet.)
2. “Ben güzel ahlaki tamamlamak üzere gönderildim.” (Mâlik b. Enes, Muvattaa, Hüsnü’l-hulk, 1.)
3. Kur’an-ı Kerim’de ayrıntılı şekilde yer almayan bazı emirler Peygamberimiz tarafından açıklanmıştır.
4. Hz. Muhammed’in (s.a.v) niteliklerini övmek için yazılmış naat adı verilen şiirler Peygamberimize bağlılığımızın bir göstergesidir
B. Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını ilgili alana yazınız.
5. Peygamberimizin âlemlere rahmet olarak gönderilmiş olması ne anlama gelir?
Rahmet; bütün varlıkların iyiliğini arzu edip onlara her türlü yardımda bulunmaktır. Hz. Muhammed, (s.a.v.) getirdiği mesajla insanlığa rahmet olmuştur. Kendisine inananların kötülük ve tehlikelerden korunmalarını sağlamıştır. Güçlülerin zayıfları ezdiği, kadınların hor ve hakir görüldüğü, haksızlıkların arttığı, kan davalarının ardı arkasının kesilmediği bir dünyada, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamber olarak görevlendirilmesi insanlık için bir kurtuluş olmuştur.
Sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız
6. Peygamberimizin hadislerine göre Müslümanlar arasındaki şefkat ve merhamet anlayışı nasıl olmalıdır?
Peygamber Efendimiz yaşam tarzı ile, sözleriyle Müslümanlara nasıl yaşamaları gerektiği konusunda rehber olmuştur. Peygamberimize göre Müslüman Müslümanın ayıbını örtmelidir, birbirlerine karşı saygılı olmalı ve merhametle yaklaşmalıdır. Kuşu ölen bir çocuğa baş sağlığına giden bir peygamberin ümmeti olduğumuzu unutmamalı, çevremizdeki herkese sevgi, şefkat ve merhametle muamele etmeliyiz.
Sorunun cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız
7. Selamlaşmanın insanlar arası ilişkilere olumlu etkileri nelerdir?
Selamlaşmak, insan ilişkilerini olumlu yönde etkiler. Selamlaşmayla, insanların arasındaki kardeşlik bağı güçlenir, muhabbeti artar sevgi duyguları oluşur.
Sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız
8. Hz. Muhammed’in (s.a.v) tevazu sahibi bir insan olduğunu gösteren davranışlarına bir örnek veriniz.
Tefekkür edilirse; Fahr-i Kâinât Efendimiz’in Mekke devrinde yaşadığı onca incitici hakarete ve mütecâviz hücuma karşı, risâletini tebliğ vazifesini hakkıyla edâ edebilmek için sabır ve tahammül göstermesi de tasavvufî mânâda, Cenâb-ı Hakk’ın O’na tâlim buyurduğu veçhile varlıktan vazgeçme, yani bir hiçlik terbiyesidir.
Sorunun cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız
9. Peygamberimizin sünnetini öğrenmek Müslümanlar için neden önemlidir?
Yüce yaratıcı insanoğlunu mükerrem ve mükemmel bir varlık olarak yaratmıştır. Fakat bu mükemmelliğine rağmen insan, ilâhî hitâba doğrudan muhâtap olacak yapıya sahip değildir. Bu sebeple dünyada insan hayatının başladığı günden beri, Allah Teâlâ, onların arasından seçtiği “Nebî” veya “Resûl” denilen peygamberleri kendisiyle kulları arasındaki irtibâtı kurmak ve açıklamakla görevlendirmiştir.
Sorunun cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız
10. Birbirini Allah (c.c) için sevmek ne demektir?
Birbirlerini Allah için sevip buluşmaları ve ayrılmaları Allah için olan iki insan. Hadisimizin konu ile doğrudan ilgili olan kısmı burasıdır. Allah rızâsı için birbirlerini seven, başka hiçbir maksat taşımayan, bir araya gelmeleri Allah için, şayet ayrılacaklarsa ayrılıkları yine Allah için olan yani bir arada iken de ayrı iken de Allah için duydukları sevgiyi muhâfaza eden iki insan, sanki bir anlamda yekdiğerini Allah’ın emirlerine muhâlefetten korumaktadır.
Sorunun cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız
11. Peygamberimize salavat getirmek Müslümanlara neler kazandırır?
Yani evvela Rabbimiz bize Peygamberimiz(a.s.m)'a salavat getirmemizi ve selam vermemizi Kur'an ı Kerim'de emrediyor.
Bu âyeti kerimeyle, Peygamberimiz (asv)'e salât ve selamlarımızla hürmetlerimizi sunmak farzdır; her Müslüman için yerine getirilmesi gerekli bir görevdir. Her Müslüman en kısa şekilde: "Âllâhümme salli alâ Seyyidina Muhammed" "Allâh'ım Seyyidimiz Muhammedi rahmetinle tebrik et ve esen kıl"diye salât getirir.
Rasûlü Ekrem Efendimiz (asv) de, "Yanında benim adım anılıp da bana salât getirmeyen kişinin burnu sürtünsün, hakarete uğrasın. "buyurmuştur. (Tâc, V, 145).
Sorunun cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız
C. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.
ÇOKTAN SEÇMELİ
12. A 13. B 14. D 15. C 16. C 17. D
18, 19 ve 20. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.
18. Hz. Peygamber, insanın fıtratı gereği yanılıp hata ettiği zamanlarda, bunu telafi etmek için ne yapmasını tavsiye etmiştir?
Tevbe, haram işledikten sonra, pişman olup, Allahü teâlâdan korkmak, bir daha yapmamaya azmetmek, karar vermektir
19. Allah’ın her an bizi gördüğünün bilincinde olmak sizce davranışlarımızı nasıl etkiler?
Müslüman hayatının he anını Allah’ın kendisini gördüğü bilinciyle yaşamaları gerekir. Müslüman günlük hayatın her anı, aile hayatı, alışveriş, çalışma, yeme içme, ibadetler, yapılan günahlar, bütün davranışların görüldüğü ve kayıt altına alındığını, bilirse, davranışlarını ona göre düzenler. Peygamberimiz hayatını bu bilince göre hayatını sürdürmüş ve bize örnek olmuştur.
Allah’ın bizi her an gördüğünü bilmeye, ihsan adı verilir. İhsanın sözlük anlamı, bağışlama, iyi davranma, lütuf, bağışlanandır.
20. İslam ahlakında vicdanın nasıl bir işlevi vardır?
Kişiyi kendi davranışlarıyla ilgili olarak bir yargıda bulunmaya yönelten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerinde dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan, kişiye doğruyu ve iyiyi yapma yükümünü de yükleyen içsel güç. Vicdan insana yanlış yapmamayı insan kalabilmeyi öğütler.