2. BÖLÜM SESİN FARKLI ORTAMLARDA FARKLI DUYULMASI
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 158 Cevabı Meb Yayınları
Çevremizde çok farklı sesler vardır. İşittiğimiz pek çok sesi birbirinden ayırır ve tanırız. Büyüklerimizin sesi ile arkadaşlarımızın sesini kolayca ayırt edebiliriz. Bize seslenen kişiyi sesinden tanırız.
Görseldeki bebeklerin oyuncaklarından çıkan sesler aynı mıdır? Bir davula farklı cisimlerle vurulursa çıkan sesler aynı olur mu? Davula suyun içinde vurduğumuzda çıkan sesler aynı olur mu?
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 159 Cevabı Meb Yayınları
Değerlendirme:
1. Farklı cisimlerle üretilen sesler farklı mıdır?
Cevap: Farklı cisimlerle üretilen sesler farklıdır. Her cisimden farklı sesler çıkar. Cisimlerin yapıldığı maddeler çıkardıkları sesi etkiler.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 160 Cevabı Meb Yayınları
Değerlendirme:
1. Ses kaynağının bulunduğu ortam değişince duyulan ses hakkında ne söyleyebilirsiniz?
Cevap: Ses bulunduğu ortama göre değişir.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 161 Cevabı Meb Yayınları
1) Müzik öğretmeni aşağıda görülen müzik aletlerini sınıfa getirerek seslerini öğrencilere dinletiyor. Öğrenciler, müzik aletlerini görmedikleri halde sesin hangi müzik aletine ait olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyor. Bu durum sesin hangi özelliğiyle açıklanabilir?
Cevap: Müzik dersinde yukarıda resmi bulunan çalgı aletlerinden çıkan sesleri, öğrenciler, görmeden gözleri kapalı bilebilirler, çünkü her maddeden farklı sesler çıkar. Çıkan seslerin farklılığını algılayabiliriz.
2) İbrahim, eline aldığı metal kaşığı yavaşça masaya, sıranın metal ayağına, kalorifer peteğine ve pencerenin camına vuruyor. Her denemede aynı metal kaşığı kullanmasına rağmen farklı sesler duyuyor. Bu durumu İbrahim’e nasıl açıklayabilirsiniz?
Cevap: Ses bulunduğu ortama ve etkilendiği maddeye göre değişir.
3) Kerem, okulda düzenlenen etkinlikte mini bir konser vermiştir. Ancak Kerem, sazın sesinin evdekinden farklı çıktığını fark etmiştir. Bu durumun nedeni ne olabilir?
Cevap: Okulun ve evin akustik ortamının farklı olmasından dolayı.
4) Gökay, aynı ses kaynağını üç farklı ortama koyarak bir deney tasarlıyor. Kaynaktan çıkan sesleri kati, sıvı ve gaz ortamda dinliyor.
Radyo
Tahta
Hava
Gökay
Gökay bu deneyle neyi öğrenmek istemiştir?
Cevap: Sesin hangi ortamlarda daha iyi yayıldığını anlamak için bu deneyi yapmıştır.
Bu deneyde ses, hangi ortamlarda daha süratli yayılmıştır?
Cevap: Katı ortamda ses daha hızlı yayılmıştır.
5) Aynı cisimlerle üretilen seslerin farklı olmasını açıklayan bir deney düzeneği hazırlayınız?
Cevap: Sesin katı, sıvı ve gaz ortamlarda yayıldığını biliyoruz. Ancak katıların ya da sıvıların hepsinde aynı ses oluşmaz. Topuklu bir ayakkabıyla farklı zeminlerde yürüdüğümüzde farklı sesler çıkar. Buradan her maddenin farklı ses çıkardığı sonucuna ulaşabiliriz.Zeminler farklı, ayakkabı aynı olduğunda farklı sesler oluşur. Zemin aynı iken farklı ayakkabılar da farklı sesler çıkarır. Lastik tabanlı, kauçuk tabanlı ya da kösele tabanlı ayakkabıların tahta zeminde çıkardığı sesler farklı olur.