Avının yerini tespit ettikten sonra yaklaşık bir metre zıplayarak, karın içine dalıp avını yakalar ve böylece karnını doyurabilir. Tilki, karın altındaki avını görmediği hâlde onun yerini nasıl belirleyebilir?
Cevap: Köpekgiller ailesinin bir diğer üyesi, kurnazlığı ile nam salmış Tilkidir. Avrupa, Asya, Kuzey Afrika ve Güney Amerika’da sıklıkla rastlanan, en yaygın türü ile kızıl tilki, Türkiye’nin de hemen her kesiminde kampçıların karşısına çıkar. Ses, madde ortamında yayılır. Sesin dalgalar halinde yayılması madde taneciklerinin titreşim yapmasına neden olur. Bu da sesin bir enerji olduğunu gösteren olaydır. Ses, boşlukta yayılmaz çünkü titreşim yapacak bir düzen bulunmaz. Doğada sesin yayılması ve yansıması sonucunda birçok olay gerçekleşir. Sesin yayılması ve yansıması hayvanların avlanması, yön bulması için de önemlidir.
Kar tabakası, avın çıkardığı sesleri iletmeseydi; tilki avının yerini belirleyebilir miydi?
Cevap: Özellikle tilkilerin karın sesin iletimini sağlaması bakımından kar altındaki fare, köstebek gibi canlıları fark ederek avlamaları doğada ses iletiminin gerçekleşmesinin canlılık üzerindeki etkilerini göstermektedir. Baykuşlar, yarasalar, tilkiler, kurtlar, balinalar da bu şekilde avlanan bazı diğer hayvanlardır. Ses iletimi olmasaydı tilki avının yerini belirleyemezdi.