PEKİŞTİRELİM
1. Birbiri içinde çözünmeyen sıvıların kap içerisindeki konumları aşağıdaki gibidir. Şekilleri dikkate alarak sıvıların yoğunluklarını büyükten küçüğe sıralayınız.
Cevap: T > Z > Y > X Çünkü yoğunluk fazla ise dipte kalır madde yoğunluk az ise üste çıkar.
2. En taze yumurta, en yoğun yumurtadır. Su içerisine atılan A, B ve C yumurtalarının tazelik sıralamasını yapınız.
Cevap: Tazeliğe göre bakıldığında madem ki en yoğun cisim en tazedir kuralı var o halde sıralama şu şekildedir. En taze C sonra B sonra da A şeklinde sıralayabiliriz.
3. Hande, arkadaşının doğum günü hediyesi olan bilekliğin hangi saf metalden yapıldığını bulmak istiyor. Bileklik 105 g kütleye ve 10 cm3 hacme sahip ise Hande’ye verilen hediye hangi metalden üretilmiştir?
Bazı Metallerin Yoğunluğu:
(Altın= 19,3 g/cm3, Demir= 7,8 g/cm3,
Bakır= 8,9 g/cm3, Gümüş=10,5 g/cm3)
Cevap: Tabi ki Gümüşten yapılmıştır. Çünkü formüle baktığımızda d= v/m dir. Yani kütle bölü hacimdir. Bundan da 10,5 x 100 yaptığımızda 105 gram kütleye ulaşırız.
4. Biri boş, diğerlerinde farklı miktarda kum bulunan ağzı kapalı özdeş cam şişeler su içerisine bırakılarak aşağıdaki deney düzeneği hazırlanıyor. Buna göre 1, 2 ve 3 numaralı şişelerin yoğunluklarını büyükten küçüğe sıralayınız.
Cevap: 3 > 2 > 1 şeklinde sıralayabiliriz. En yoğun olan dibe çökerken diğeri ortada en az yoğunluğa sahip olan da en üstte kalmaktadır.