1. BÖLÜM: İLETKEN VE YALITKAN MADDELER
➤ Elektrik enerjisini ileten maddeler iletken, iletmeyen maddeler ise yalıtkan olarak adlandırılır.
➤ Metaller, kurşun kalem ucu, tuzlu su, sirke iletken maddelere; plastik, tahta, cam, şekerli su yalıtkan maddelere örnektir.
➤ Maddelerin elektriksel iletkenlik ve yalıtkanlık özellikleri günlük yaşamda sıklıkla kullanılmaktadır. Örneğin elektrik kablolarının iç kısımlarındaki teller elektriksel iletkenlik özelliği gösterirken dış kısımlarındaki plastik elektriksel yalıtkanlık özelliği gösterir.
2. BÖLÜM: ELEKTRİKSEL DİRENÇ VE BAĞLI OLDUĞU FAKTÖRLER
➤ Maddelerin elektrik enerjisinin iletimine karşı gösterdiği zorluğa elektriksel direnç denir.
➤ Yalıtkanların elektriksel direnci iletkenlerin elektriksel direncinden fazladır.
➤ Bir iletkenin elektriksel direnci maddenin uzunluğuna, dik kesit alanına ve cinsine bağlıdır.
➤ Bir iletkenin uzunluğuyla elektriksel direnci arasında doğru orantı vardır. İletkenin uzunluğu arttıkça elektriksel direnci artar.
➤ Bir iletkenin dik kesit alanıyla elektriksel direnci arasında ters orantı vardır. İletkenin dik kesit alanı arttıkça elektriksel direnci azalır.
➤ Aynı uzunluk ve dik kesit alanına sahip farklı cins iletkenlerin elektriksel dirençleri farklıdır.
➤ Basit bir elektrik devresinin elektriksel direnciyle ampul parlaklığı arasında ters orantı vardır. Basit elektrik devresinin elektriksel direnci arttıkça ampul parlaklığı azalır, elektriksel direnci azaldıkça ampul parlaklığı artar.
➤ Ampulün yapısında bulunan filaman, tungsten adı verilen erime sıcaklığı çok yüksek olan bir metalden yapılmıştır. Filamanın elektriksel direnci çok yüksektir.