6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Eksen Yayıncılık 2. Tema Milli Kültürümüz 70, 71 2. Tema Milli Kültürümüz Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları
TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
6. Sınıf Eksen Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Sayfa 70 Cevabı
1. Yukarıdaki şiirin konusu ve ana duygusu nedir? Aşağıya yazınız.
Cevap: Halı dokuma ve halılarda yer alan kültürel özelliklerimiz.
2. “Türk Halısı” adlı şiirin başlığıyla içeriğinin uyumlu olduğunu düşünüyor musunuz? Aşağıya yazınız.
Cevap: Evet uyumlu çünkü halıdan bahsedilmektedir.
6. Sınıf Eksen Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Sayfa 71 Cevabı
3. “Beden dilini kullanarak konuşmak, bir konuşmanın etkililik derecesini yükseltir.” diyen biri, sizce bu düşüncesinde haklı mıdır? Aşağıya yazınız.
Cevap: Evet haklıdır. Çünkü beden dili sayesinde anlatmak istediklerimizi daha etkili ve daha açık bir şekilde ifade edebiliriz.
4. Aşağıya, “Türk Halısı” adlı şiirdeki ses benzerliklerine uymaya, tekrarlanan mısralara yer vermeye çalışarak şiirde anlatılanlara, şiirin temasına uygun bir dörtlük yazınız.
5. Gelenek ve göreneklerin bir toplum için öneminin ne olduğunu sözlü olarak anlatınız.
Cevap: Gelenek ve görenekler bir kültür bağı oluşturmaktadır. Bu kültür bağı da toplumun bir arada ve beraberlik içinde yaşaması anlamına gelmektedir. Bir toplum için gelenek ve görenek değerlerine sahip çıkarsa kendini dünya sahnesinde göstermiş ve varlığını korumuş olur.Gelenek ve göreneklerin toplum için önemi toplumun varlığını ve birliğini korumak, toplumun kültürel değerlerini yaşatmak, toplumda birlik ve beraberliği sağlamak, geleceğe dönük toplumun kendini yaşatması açısından değerlidir.
Gelenek ve göreneklerimiz bizim için çok değerlidir. Kültürümüzün yaşatılması, unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması için gelenek ve göreneklerin toplum içinde yaşatılması da gerekir.
6. Aşağıdaki bilgilerden doğru olanların karşısındaki boşluğa “D”, yanlış olanların karşısındaki boşluğa ise “Y” yazınız.
1. “Şairin bu metinde, bize aktarmak, hissettirmek istediği asıl duygu nedir?” sorusuyla buldurulmak istenen şiirin konusudur. (D)
2. Öyküleyici metinler, canlandırmaya uygun metinlerdir. (D)
3. Yazım kuralları ve noktalama işaretlerine dikkat ederek okumak, metnin anlaşılmasını kolaylaştırır. (D)
7. Aşağıdaki boşlukları uygun, doğru kelime ya da ifadelerle doldurunuz.
1. Yazılan bir metin, dil-anlatım, yazım noktalama ve ANLATIM bakımından değerlendirilerek düzeltilir.
2. “Nevruz” Türkçe bir kelime değildir; dilimize FARSÇA’DAN geçmiştir.
8. Aşağıdakilerden hangisi, yazılan bir metnin içeriğiyle ilgili bir “gözden geçirme, yeniden düzenleme” sorusu olarak kullanılabilir?
Cevap: A