NELER ÖĞRENDİK ?
Görsel özetleyicide verilen boşlukları uygun ifadelerle dolduralım.
ÇEVREMİZİ TANIYALIM
İKLİM VE İNSAN
Yaşadığımız çevrede görülen iklim, günlük faaliyetlerimizi de etkiler. Hangi kıyafeti giyeceğimiz, nelerle besleneceğimiz, ulaşım araçlarımız, yaşadığımız yerdeki konut tipi, bitki örtüsü, turizm ve ekonomik faaliyetlerimiz iklimin etkisi altındadır.
Cevap: İklim bazı yer üstünde gerçekleşen doğal felaketlerin nedenidir.
DOĞAL AFETLERİN ETKİSİ
Doğal afetler salgın hastalıklara, ölüme, sakatlığa, ekonomik kayıplara ve insan psikolojisinin bozulmasına neden olabilir.
Cevap: Doğal felaketler ne yazık ki can ve mal kaybına neden olurlar.
YAŞADIĞIMIZ YER VE YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ
Haritalarda kullanılan ölçeklerden; gösterilen alanı, ayrıntıyı ve küçültme oranının ne kadar olduğunu anlayabiliriz. Fiziki haritalar üzerinde dağ, deniz, ova, plato, vadi gibi yeryüzü şekilleri gösterilir. Harita anahtarı bölümünde ise haritalarda kullanılan renkler ve diğer işaretlerin anlamları yer alır.
Cevap: Dünyamızda yaşadığımız yer bazen yeraltı ve yerüstü felaketlerle karşılaşabildiğimiz bir yerdir.
AFETLER VE ÇEVRE SORUNLARI
Yaşadığımız çevrede çeşitli afetler ve çevre sorunları görülür. Afetlere deprem, sel, yangın, çığ, heyelan; çevre sorunlarına hava kirliliği, toprak kirliliği, su kirliliği, gürültü kirliliği, nükleer kirlilik ve atıklar örnek olarak gösterilebilir.
Cevap: Gürültü kirliliğini en aza indirmek insanın elindedir.
NÜFUS VE YERLEŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
İnsanların bir yere yerleşmesinde doğal ve beşerî özellikler belirleyicidir. Bunlar arasında; su kaynakları, ulaşım, tarım, yer şekilleri, sanayi, toprak özellikleri, yer altı kaynakları, tarihî nedenler, bitki örtüsü ve turizm sayılabilir. İnsanlar doğal ortamı yol, tünel, köprü, baraj, fabrika vb. yapmak için değiştirirler ve onlardan yararlanırlar.
Cevap: İnsan yaşama tutunmak için gerekli ihtiyaçlarını en iyi karşıladığı yerde yaşar.