Aşağıdaki haber metnini okuyunuz. Metinle ilgili soruyu cevaplayınız.
Genel ağda yapılan her 20 aramadan birinin sağlık odaklı olduğunu gösteren bir araştırmaya göre, sağlıkla ilgili bilgi ihtiyacı için genel ağ kullananların oranı %78. Doktora gitmeden genel ağdaki bilgilerle hastalığına teşhis koyan da var, tedavisine başlayan da. Hastalığa tanıyı hekim yerine genel ağda dolaşan yanlış bilgiler aracılığıyla koyanlar, sağlıklarını tehlikeye atıyor. “Genel ağ doktorluğu” denilen yöntemle birçok kişinin doktora gitmeden hastalığına teşhis koyarak tedavi sürecine başladığı belirtiliyor. Uzmanlar, şifayı genel ağlardaki sağlık sitelerinde ya da forumlarda arayanların en ufak rahatsızlıklarında bile kendilerine “kanser” teşhisi koyabildiklerini söylüyor.
İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı genel ağda sağlık konusunda oluşturulan bilinçsiz içeriğin vatandaşları yanlış yönlendirdiğini belirterek “Bilgi kirliliğine karşı bilinçli tüketiciler, bilinçli genel ağ kullanıcıları olmalıyız. Genel ağda yer alan içeriklerin büyük bir kısmı kullanıcılar tarafından oluşturulmuş verilerdir. Genel ağ, pek çok konuda bilgiye erişimin en hızlı yolu olsa da bilinçli bir genel ağ kullanıcısı, orada yer alan içeriğe koşulsuz inanmadan önce içeriğinin sorgulanması gerektiğini bilir. Sağlık konusunda yer alan içeriklerin de her geçen gün arttığını gözlemliyoruz. Ancak alanında uzman olmayan kişilerin paylaştığı bilgiler, kullanıcıların hayatını riske atabiliyor.” diye konuştu.
EN YANLIŞ BİLGİLER FORUM SİTELERİNDE
Genel ağ güvenliği konusunda çalışmalar yapan Adli Bilişim Uzmanı ise şu bilgileri verdi: “Genel ağ ortamındaki bilgi kirliliğinin en riskli boyutunun sağlık alanında olduğu tüm dünya ülkeleri tarafından kabul ediliyor. Genel ağda bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi çok zor. Sağlık alanında en yanlış bilgilerin forum sitelerinde olduğu biliniyor.”
Haberde genel ağ kullanımının sağlık alanındaki etkisi nasıl yorumlanmıştır? Aşağıdaki boşluğa yazınız.
Metne göre, doktora gitmeden genel ağdaki bilgilerle hastalığına teşhis koyan da var, tedavisine başlayan da. Hastalığa tanıyı hekim yerine genel ağda dolaşan yanlış bilgiler aracılığıyla koyanlar, sağlıklarını tehlikeye atıyor. Kısaca internetteki sağlık ile ilgili her bilgiye inanılmaması gerektiği söyleniyor.