Öğrendiklerimi Uyguluyorum
Aşağıdaki haber metnini okuyunuz. Metinle ilgili soruyu cevaplayınız.
ÇEKÜL ülkemizin doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarını korumak amacıyla 1990 yılında vakıf statüsünde kuruldu. Kuruluşundan itibaren doğa, kültür, insan arasındaki yaşamsal uyumun savunucusu olan ÇEKÜL “Doğa ve Kültürle Varız” sloganıyla yaşama geçirdiği proje ve programlarla, en küçük yerleşme birimlerinden başlayıp tüm ülkeye açılan bir yaklaşımı benimsedi. ÇEKÜL, kültürel dokunun korunarak geleceğe aktarılması amacıyla, koruma amaçlı kent planları hazırlanmasını, kentlerin eski mahallelerinde sağlıklaştırma çalışmaları ve geleneksel evlerde cephe düzenlemesi yapılmasını, tarihî yapı ve çarşıların onarılmasını, kent meydanlarının yeniden düzenlenmesini sağladı. Vakıf ayrıca toprağı, yeşili, doğayı korumak amacıyla çeşitli faaliyetler sürdürmektedir.
ÇEKÜL hangi alandaki toplumsal ihtiyacın karşılanmasına yönelik çalışmalar yapmaktadır?
ÇEKÜL, kültürel dokunun korunarak geleceğe aktarılması amacıyla, koruma amaçlı kent planları hazırlanmasını, kentlerin eski mahallelerinde sağlıklaştırma çalışmaları ve geleneksel evlerde cephe düzenlemesi yapılmasını, tarihî yapı ve çarşıların onarılmasını, kent meydanlarının yeniden düzenlenmesini sağlar.
Aşağıdaki haberi okuyup verilen soruyu cevaplayınız.
Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti 1863 yılından beri faaliyetlerini sürdürüyor. Şefkat yuvası anlamına gelen Darrüşşafaka; günümüzde annesi ya da babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, yetenekli çocukları ailelerinden alıp 5. sınıftan liseyi bitirinceye kadar burslu ve yatılı eğitim veriyor. Darüşşafaka, üniversiteyi kazanan mezunlarına da burs desteğini sürdürüyor.
Darüşşafaka Cemiyeti yaptığı çalışmalar ile hangi kurumun faaliyetlerine destek olmaktadır?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın faaliyetlerine yardımcı olur.
Aşağıda logosu ve genel ağ adresi verilen sivil toplum kuruluşunu araştırarak çalışma alanını ve faaliyetlerini karşısında verilen boşluğa yazınız.
Altı Nokta Körler Derneği görme engellilerin kendine yeterli, üretken ve toplumla kaynaşabilen bireyler olarak yetişmelerini sağlamak, sosyal, eğitsel, kültürel ve mesleki sorunlarına çözüm yolları üretmek amacıyla 1950 yılında kurulmuş köklü bir dernektir.