5. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Din Kültürü Allah İnancı Sayfa 32 1. Ünite Sonu Değerlendirme Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.
1. ÜNİTE ALLAH İNANCI ÜNİTE SONU DEĞERLENDİRME SORULARI
1. Evrendeki düzen ile Allah’ın (c.c.) varlığı ve birliği arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.
2. Dua nedir? Tanımlayınız.
Dua kelime manası olarak istemek, çağırmak ve davet etmek manalarına gelmektedir. İslami olarak ise Allahü teâlâ’ya yalvarmak ondan istemek sonsuz gücü ile bize her türlü sıkıntımızda destek olması için onun kapısına sığınmaktır.
Dua nedir
3. Duanın Allah (c.c.) ile irtibat kurmadaki önemi nedir? Anlatınız.
Dua insanı Yüce Allah’a bağlayan manevi bir bağdır. İnanmaya, sığınmaya, dayanmaya, arzu etmeye ve istemeye muhtaç olan insanı yaratıcıya bağlayan tek yoldur. Kudreti sınırsız, bilgisi ve rahmeti sonsuz, kendisinden istenen her şeyi dilediği vakit dilediği kadar verme gücü olan sonsuz kudret sahibi Allahü teâlâ’ insanlarda kendisine dua etmesini istemiştir. Çünkü Yüce Allahü teâlâ’ insana şah damarından daha yakındır.
4. “Kullarım sana, beni sorduğunda (söyle onlara): Ben çok yakınım. Bana dua ettiğinde dua edenin dileğine karşılık veririm. O hâlde (kullarım da) benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulalar.” (Bakara suresi, 186. ayet.) ayetini açıklayınız.
5. Hz. İbrahim’in (a.s.) tevhit mücadelesi hakkında bilgi veriniz.
6. Yemekten sonra nasıl dua edilebileceğini düşününüz ve defterinize bir yemek duası örneği yazınız.
“Ey bizi nimetleriyle perverde eden Sultanımız; bize gösterdiğin numunelerin ve gölgelerin asıllarını ve menbalarını göster. Ve bizi makarr-ı saltanatına celbet. Bizi bu çöllerde mahvettirme. Bizi huzuruna al. Bize merhamet et. Burada bize tattırdığın leziz nimetlerini, orada yedir. Bizi zeval ve teb’id ile tazib etme. Sana müştak ve müteşekkir şu mutî raiyyetini başıboş bırakıp idam etme. Resul-i Ekrem aleyhissalatu vesselamın bereketi hürmetine, bize ihsan ettiğin maddi ve manevi rızkımıza bereket ihsan et. Ya Rab! Kusurumuzu affet. Bizi kendine kul kabul et. Emanetini kabzetmek zamanına kadar bizi emanette emin kıl. Amin.”
7. Aşağıdakilerden hangisi Allah’ın (c.c.) işitme sıfatını ifade eden isimdir?
A. Alîm B. Basir C. Semi D. Kadîr
8. Allah’ı (c.c.) zatında, sıfatlarında ve fiillerinde birlemeye, onun tek ve eşsiz olduğuna inanmaya, ona hiçbir şeyi ortak koşmadan ibadeti yalnızca Allah (c.c.) için yapmaya …………… denir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan bölüme hangi ifade getirilmelidir?
A. İman B. Tevhit C. Esmâ-i hüsnâ D. İbadet
9. İhlâs suresinde aşağıdaki konuların hangisinden söz edilir?
A. Namazın öneminden C. Ramazan ayından B. Allah’ın (c.c.) birliğinden D. Ahlak kurallarından
10. ……………………….; dünyada, bütün canlılara şefkat gösteren, mümin-kâfir ayrımı yapmaksızın insanlara merhamet eden, her türlü nimeti sürekli veren, rahmeti sonsuz olan anlamına gelir.
Yukarıda açıklaması verilen Allah’ın (c.c.) ismi, aşağıdakilerden hangisidir?
A. Basir B. Kadîr C. Allah D. Rahman
11. Aşağıdaki bilgilerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına da “Y” yazınız.
(Y) Birden fazla ilah olması durumunda da evrendeki düzen aynen devam ederdi.
(Y) Allah (c.c.), sadece canlı varlıkları yaratmıştır.
(D) Allah’ın (c.c.) yaptığımız davranışları bilmesi, davranışlarımızda dikkatli olmamızı sağlar.
(D) Esmâ-i Hüsnâ, Allah’ın (c.c.) güzel isimleri anlamına gelen bir kavramdır.
(D) İhlâs suresi dört ayettir.