1. Vitr Biter Gece Başlar
Yatsı namazından sonra müslümanın gece hayatı başlar. Tabi bu bir eğlence mekanında alkol ve günah eşliğinde vakit geçirmek değil.Çay gibi helalinden bir içecekle aile ve dostlarla sohbet etmek, istişare etmek olabilir. Konuştuklarımızın da önemi büyük tabi; gıybete düşmeden faydalı konularda sohbet etmeli.
2. Bir Ayet Bir Açıklama
Akşamları yatmadan bir miktar Kur’an okumalı. Gündüz kaçımız fırsat bulup bir ayeti okuyabiliriyoruz? meali ve tefsiri ile anlamaya çalışıyoruz. Her gün en azından bir ayeti okumaya ve anlamaya çalışmak için akşamları iyi bir fırsattır.Ey örtünüp bürünen (Peygamber);! Kalk, birazı hariç olmak üzere geceyi yarısını ibadetle geçir. Yahut bundan biraz eksilt. Yahut buna biraz ekle. Kuran’ı ağır ağır tane tane oku.(Müzzemmil 1-4. Ayet) Ayette Allahû Tealâ peygamber efendimize sallallâhu aleyhi ve sellem geceyi ibadet ile geçirmesini ve Kuran okumasını emretmişken bizler bütün geceyi uyuyarak mı geçirmeliyiz !?
3. Hesapla Kazaları Öde Borçları
Geçmiş döneme ait kaza namazları kılınabilir. Kendimize bir plan çıkartabiliriz. Gün, ay ya da yıl olarak kılmadığımız namazları hesaplayıp, her akşam bir kısmını kılabiliriz. Böylelikle borçlarımızı da ödemeye başlamış oluruz.
4. Bir İhtimal Daha Var; Kitap Okumak
Vakit namazlarını kıldım, Kur’an da okudum artık teheccüd ve sabah namazına kalkmaya niyet edip uyuyayım mı? Yoksa şu dizinin tekrarını mı izlesem diyorsunuz?Eğer birinci ihtimali seçmediyseniz dikkat! İkinci ihtimal bu dünya hayatına dalıp; bizlere hiçbir faydası olmadığı gibi haram, zina, gıybetle kalbimizi tahrip edip, günaha düşmekten başka birşey değildir. Değerli olan vaktimizi, bol bol kitap okuyarak, araştırmalar yaparak yani ilmimizi geliştirmek için harcamalıyız.
5. Huşunun Tavan Yaptığı Zaman ‘Teheccüd Vakti’
Gün içerisinde çeşitli meşgaleler dolayısıyla vakit namazları dışında çok fazla huşuyu yakaladığımız bir zaman olduğu söylenemez. İşte teheccüd vaktinde günün tüm stres ve kargaşasından uzaklaşmış, Allah’a yakınlaştığımız zamandır. Uzlete çekilip, kalpten duaların yapıldığı ve belkide Allah’ı en çok andığımız zamandır. En güzel andır aslında duaların kabulü için günahların kefareti için bir fırsattır. Uzun uzun secde etmeli, namazlar kılınmalı tesbih edilerek.Yoksa geceleyin secde ederek ve kıyamda durarak ibadet eden, ahiretten çekinen ve Rabbinin rahmetini dileyen kimse ( o inkarci gibi) midir? (Resûlüm!) De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür.(Zümer 9. Ayet) Uzun uzun dualar edilmeli, gözyaşı ile tövbe edilmeli Allah’a yalvarmalı günahların affı için.Allah korkusunda ağlayan göze ve bir de Allah yolunda uykusuz kalan göze cehennem haram edildi.( Râmuz El-Ehadis 274:10)