ETKİNLİK
Okulda arkadaşlarımızla bir çevre kulübü oluşturalım. Kulüp kurarken bir çalışma planı hazırlayalım. Aramızda görev paylaşımı yapalım. Görevlerimizi paylaşırken eşit davranmaya özen gösterelim. Çalışmaları yaparken koyduğumuz kurallara uyalım. Arkadaşlarımızla dayanışma içinde olalım.
Okulda bir pano oluşturalım. Yaptığımız çalışmaları ve duyuruları bu panoda sergileyelim.
Arkadaşlarımızda kaynakların tasarruflu kullanımı bilinci geliştirmek için;
Atık pil toplama kampanyası,
Atık kâğıt toplama kampanyası,
Su, elektrik, besin gibi kaynakların tutumlu ve tasarrruflu kullanımı ile ilgili faaliyetler düzenleyelim.
Yaptığımız çalışmaları uygulayarak sonuçları sınıfta arkadaşlarımıza sunalım.
Sorular
Kaynakların tasarruflu kullanımında arkadaşlarımızla dayanışma içinde olmanın, kurallara ve kanunlara uymanın önemi nedir?
Cevap: Kaynakları tasarruflu kullanmak israfı önler. Ve kullandıklarımızın daha uzun süreli olmasını sağlar. Arkadaşlarımızla dayanışma içinde olmanın önemide sadece bir kişinin yaptığı tasarrufla birden fazla kişini yapacağı tasarruf arasında çok büyük fark olur. Kurallara ve kanunlara uyduğumuz zaman hayat daha güzel hale gelmiş olur. Daha düzenli bir yaşam olur.
Kaynakları tasarruflu kullanmanın tarihî ve doğal mirasa katkılarını arkadaşlarımızla tartışalım.
Cevap: Kaynaklar tasarruflu kullanıldığı zaman devlete ekonomi açısından büyük bir getirisi olur. Bu da devletin tarihi ve doğal miraslara daha çok bütçe ayırmasını sağlayabilir. Kaynaklar tasarruflu kullandığı zaman doğal yapılar daha az zarar görür ve daha az tüketilmiş olur. Bu yüzden uzun yıllar boyunca kendini koruyabilir ve tarihte isminden söz ettirebilir.
NELER ÖĞRENDİK
Evimizde bir hafta boyunca su, elektrik ve besin tasarrufu ile ilgili uygulamalar yapalım. Bu uygulamaların neler olduğunu aşağıdaki kutuların içine yazalım.
Su tasarrufu ile ilgili yaptıklarım (Gereksiz akan muslukları kapattım)
Elektrik tasarrrufu ile ilgili yaptıklarım (Gereksiz yere yanan ampulleri söndürdüm)
Besin tasarrufu ile ilgili yaptıklarım (Yiyebileceğimiz kadar ekmek ve gıda maddesi aldık.)