Hava tahmini nedir?
Türk Dil Kurumunun tanımına göre; “Çeşitli araç ve aygıtlardan yararlanılarak yapılan incelemeler sonunda, yalnız bulunulan yerde değil geniş bir bölgede de gelecek gün ya da günlerdeki havanın nasıl olacağını bilimsel verilere dayanarak belirleme, söyleme.”
İnsanların gökyüzüne bakarak havanın ne olacağına dair tahminleri ilk insanla birlikte ortaya çıkmıştır desek yanlış olmaz. Doğayla baş başa kalan insanların kendilerini güvene almaları için tahminler yürütmesi doğal bir süreçtir.
Hava Tahmini; Belirli bir noktanın, belirli bir dönem içinde içinde görülebilecek meteorolojik hava olaylarının gözlem ve analizlere dayanılarak teknik ve tecrübeye dayalı yöntemler kullanılarak önceden tahmin edilmesidir.
Hava Tahmini Üç Aşamadan oluşmaktadır.
- Gözlemler
- Analiz
- Tahmin
İnsanların hiçbir teknik ekip kullanmadan günlük hayatta kullanabilecekleri ve kullanıla gelmiş hava tahminlerinde kullandıkları yöntemleri ortaya koyalım.
Soru: 30-40 yıl öncesine kadar insanlar gökyüzüne bakarak o gün meydana gelebilecek hava olaylarını tahmin ediyordu. Sizce bu tahminleri yaparken nelere dikkat etmiş olabilirler?
- Güneşe bakarak
- Nem oranına
- Aya bakarak
- Hayvanların hal ve hareketlerine bakarak
- Yıldızlara bakarak
- Denizin okyanus hareketlerine bakarak
- Bulutlara bakarak
- Fırtınaların hareket zamanına bakarak
- Mevsimsel geçişlere bakarak
- Meyvelerin yetişme şekillerine
- Yakılan ateşlerin hareketlerine bakarak