2. OTURUM: Fen ve Teknoloji – T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük – Yabancı Dil
FEN ve TEKNOLOJİ SORULARI
28 Nisan 2016 tarihinde yapılan II. TEOG Fen ve Teknoloji sınavı sorularının zorluk derecesi 2015 yılının II. TEOG sınav sorularının zorluk derecesine yakındır. Sorular içinde; bilgiye dayalı, deneysel, günlük hayat ile ilişkilendirilmiş, grafik, tablo ve yorumlama soruları da yer almaktadır.
II. TEOG sınavını, I. TEOG sınavı ile karşılaştırdığımızda soruların daha kısa, net, anlaşılır, kazanımlara uygun ve birinciye göre daha kolay olduğu görülmüştür.
Sınav sorularının % 35’i (7 soru) “Maddenin Halleri ve Isı” ünitesini kapsamaktadır. Bunun dışında, “Hücre Bölünmesi ve Kalıtım” ünitesinden 1 soru, “Kuvvet ve Hareket” ünitesinden 1 soru, “Maddenin Yapısı ve Özellikleri” ünitesinden 4 soru, “Ses” ünitesinden 3 soru ve “Canlılar ve Enerji İlişkileri” ünitesinden 4 soru geldiği görülmüştür.
Sınavın tümüne bakıldığında, daha önceki TEOG sınavına oranla öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği, kolay, anlaşılır daha az çeldirici içeren ve kafa karıştırmayan sorulardan oluştuğu görülmüştür. Soruların zorluk dereceleri değerlendirildiğinde ise ; 10 tanesinin kolay, 8 tanesinin orta ve 2 tanesinin zor denilebilecek düzeyde olduğu kabul edilebilir. A kitapçığının 15 (Buzun erimesi) ve 18’inci (Hal Değişim Isısı) soruları dikkat ölçen, seçici sorulardır. Yine aynı kitapçığın 6’ıncı sorusu olan “Tarla” sorusu ise bir önceki gün matematik bölümünde sorulan “Küp” sorusu gibi öğrencinin günlük gözlem ve yeteneğini ölçen bir genel yetenek sorusudur. Sınav genelinde kazanımları sorgulayan, analiz ve sentez yapılarak yorumlanması gereken sorular göze çarpmıştır.
T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK SORULARI
28 Nisan 2016 tarihinde yapılan II. TEOG sınavının T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük bölümünde, MEB müfredatında daha önceden belirlenmiş kazanımların çoğundan soru sorulmuştur. Soruların tamamı yoruma dayalıdır.
TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük bölümünde soruların % 75’i (15 soru) kolay, % 15’i (3 soru) orta, % 10’u (2 soru) zordur. Sorular öğrencilerin bilgi düzeyleriyle birlikte kavrama düzeylerini de ölçecek şekilde hazırlanmıştır. “Selanik’in Sosyal ve Kültürel Yapısı”nı irdeleyen sorunun öncülleriyle alakalı teknik hatalı olduğunu düşünmekteyiz.
Bu yıl sorulan soruların, 2015 yılının II. TEOG sınavındaki sorulara paralel olduğu görülmüştür. Ancak, son iki yıldır 1 ve 2. üniteden herhangi bir soru sorulmamışken, bu yılki II. TEOG sınavında, “Bir Kahraman Doğuyor” ünitesinden 1 soru, “Milli Uyanış; Yurdumuzun İşgaline Tepkiler” ünitesinden 1 soru, “Ya İstiklal Ya Ölüm” ünitesinden 5 soru, “Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar” ünitesinden 7 soru, “Atatürkçülük Ünitesinden” 6 soru sorulması dikkat çekmiştir.
Sonuç olarak, 2016 yılının II. TEOG, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınav sorularının geneline bakıldığında; okuduğunu anlama, yorumlama ve mevcut bilgilerle sentezlemeye dayalı olduğu görülmüştür.
YABANCI DİL SORULARI (İNGİLİZCE)
28 Nisan 2016 tarihinde yapılan II. TEOG Yabancı Dil sınavında, MEB müfredatında daha önceden belirlenmiş tüm konulardan soru sorulmuştur. Soruların çoğu anlaşılır ve orta düzeydedir. Sınavda, çelişkili soruların olmadığı gözlenmiştir. Bu yıl sorulan soruların, 2015 yılının II. TEOG ortak sınavındaki sorulara ve MEB kazanımlarına paralel olduğu görülmüştür. Tüm ünitelerden soru sorulmuştur. Beklenmedik bir soru tipine rastlanmamıştır. Görsel içerikli soruların fazlalığı dikkat çekmiştir.
Sınavda; SBS döneminin aksine, bu sene de dil bilgisi yeterliliğini ölçen sorular yerine, okuduğunu anlama ve duruma uygun ifadeyi bulma gibi soruların sorulduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, 2016 yılının II. TEOG İngilizce sınav sorularının geneline bakıldığında; diyalog, görsel, tablo yorumlama ve durum belirtme içeren sorular olduğu görülmüştür.
28 Nisan Teog Soruları Nasıldı ? - Nesibe Aydın Eğitim Kurumları TEOG sorularını değerlendirdi!
Nesibe Aydın Eğitim Kurumları TEOG ikinci dönem sınavılarında 2'nci gün değerlendirmesinde bulundu.