Bakanlık, LGS kapsamındaki merkezî sınava ilişkin, sınava girecek adaylarca merak edilen soruların yanıt bulduğu "2024 Yılı Merkezî Sınav Sıkça Sorulan Sorular" dokümanında, sınavla ilgili 38 sorunun yanıtını detaylı bir şekilde verdi. Ders ve soru dağılımından hastanede eğitim hizmeti alan öğrencilere, sınava ilişkin en başından en sonuna kadar adayların ayrıntılı olarak bilgilendirildiği "2024 Yılı Merkezî Sınav Sıkça Sorulan Sorular"da önemli şu bazı başlıklar yer aldı:
- Sınav başvurusu nereden yapılacaktır, başvuru ücretli midir?
- Sınava tüm öğrencilerin katılma zorunluluğu var mıdır?
- Yurt dışında e-Okul sisteminde kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler başvurularını nasıl yapacaktır?
- Sınav yerimi nasıl öğreneceğim?
- Sınava girerken öğrencilerden istenecek belgeler nelerdir?
2024 yılı merkezî sınava ilişkin sıkça sorulan soru ve cevaplara ulaşmak için tıklayınız
1- Sınav ne zaman yapılacaktır? Merkezî Sınav 02 Haziran 2024 Pazar günü, yurt içi ve yurt dışında Türkiye saati ile birinci oturum 09.30’da, ikinci oturum 11.30’da yapılacaktır.
2- Özel Eğitim Uygulama Okulları öğrencileri merkezî sınava katılacak mı? Özel eğitim uygulama okulları ile bu okulların programlarının uygulandığı özel eğitim sınıfları öğrencileri merkezi sınava katılmayacaktır.
3- Resmî ve Özel Ortaokullar, İmam Hatip Ortaokulları öğrencilerinin sınava katılabilme şartları nelerdir? 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı’nda resmî, özel ve imam hatip ortaokullarının 8’inci sınıfında öğrenim görüyor olmaktır.
4- Sınava tüm öğrencilerin katılma zorunluluğu var mıdır? Hayır, sınav isteğe bağlı olup öğrencilerin sınava katılma zorunluluğu bulunmamaktadır.
5- Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin başvuru şartları nelerdir? Örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşımak ve Açık Öğretim Ortaokulu 2023-2024 eğitim öğretim yılı 3. dönem itibarıyla mezun veya mezun olabilecek durumda olmaktır.
6- Sınavsız öğrenci alan okul tercih edeceğim, sınava girmeli miyim? Hayır, sınavsız öğrenci alan okulları tercih edecek öğrencilerin bu sınava girmeleri zorunlu değildir
7- Sınava girerken öğrencilerden istenecek belgeler nelerdir? Öğrenciler sınava gelirken yanlarında fotoğraflı onaylı sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgesini (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı, T.C. kimlik kartı veya geçerlilik süresi devam eden pasaport, yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) bulundurmak zorundadır.
Öğrenciler; nüfus müdürlükleri tarafından verilen fotoğraflı, barkodlu-karekodlu geçici kimlik belgesi/T.C. kimlik kartı talep belgesi ile sınava alınabileceklerdir.
8- Merkezî Sınav oturum sayısı kaçtır, süresi ne kadardır? Sınav 2 (iki) oturumdan oluşmaktadır. Birinci oturumda sözel alan soruları yer alacak ve süre 75 dakika olacaktır, ikinci oturumda ise sayısal alan soruları yer alacak ve süre 80 dakika olacaktır.