2021 YKS puanlar ne olur, başarı sıraları yükselir mi

2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) son buldu ama sınav “zorluğu” ile tartışılmaya devam ediyor. YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) adaylar Türkçe sorularını yetiştirmekte zorlanarak, matematik çözmek için zaman ayıramadı.

YKS’nin ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) ise Matematik sorularının “yapılamaz olması” söz konusu oldu. Peki sürenin yetmediği, soruların yapılamadığı YKS puanlarına bu durum nasıl yansıyacak?

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, 2021 YKS’nin hazırlığının bile her bakımdan çok farklı ve zorlu olduğunu hatırlattı. Uzaktan eğitim sürecinin uzaması, 12’nci sınıflarda hazırlık kurslarının açılmasına rağmen adayların virüs endişesi ile kurslara gelmediğini dile getiren Yeşilyurt, deneme sınavlarının da online gerçekleştirildiğini vurguladı.

Böylesi zorlu bir süreçte sınava hazırlanan adaylar için ise 2021 TYT ve AYT  sorularının adaylarda şok etkisi yarattığını anlatan Yeşilyurt, şöyle dedi: “ TYT Matematik ve Geometri, Türkçe de adayları zorladı. Ayrıca AYT Matematik, Geometrinin ve Fiziğin çok zor olmasının yanında Türk Dili ve Edebiyatı ile Tarih soruları da geçen yıla göre çok daha zordu. Matematik öğretmenleri AYT’deki her sorunun zor olduğunu, kolay sorunun neredeyse bulunmadığını ifade ediyorlar.”

BAŞARI SIRALARI NE OLUR

Peki bu durum ne getirecek, sıralamaları nasıl etkileyecek? Yeşilyurt bu soruya da şu yanıtı veriyor:

“Her yıl yapılan sınavı kendi dinamikleri içerisinde değerlendirmek gerekiyor. Geçen yıl yapılan TYT’de 30 dakika daha fazla süre verilmiş, baraj 170’e düşmüştü ve 12. Sınıfın 2. Dönem konuları sınava dahil değildi. Dolayısıyla adaylar açısından kolay bir sınavdı ve ortalamalar da  yükselmişti. Bu tablonun 2021’de değişeceği aşikar. Türkçe ve Matematik soru çözüm ortalamalarının düşeceğini şimdiden söylemek sürpriz olmayacaktır. Türkçe 14’ün altına inecek, Matematik soru çözüm ortalaması da 4 ile 4,5 arasında olacaktır.

TYT’de sürenin tüm test gruplarına yetmemesi nedeniyle diğer testlerde de ortalamalar düşebilir ya da aynı kalabilir.

AYT’de Matematik ortalaması 2020’de 7,5 gibi çok büyük bir ortalamaya ulaşmıştı. Bu yıl ortalamanın 2019’dan da daha düşük olacağını söyleyebiliriz. Fizik ve Kimya öğretmenleri de soruların geçen yıla göre zor olduğunu söyledikleri için bu iki derste de ortalamalar düşecektir. Biyoloji daha kolay bir testti. O yüzden Biyoloji de yükselme olabilir.

Türk Dili ve Edebiyatı ve Tarih testinde de öğrenciler zorlandığı için ortalamalar düşecektir. Diğer derslerde yükselme beklenebilir.

SAYISAL PUAN TÜRÜNDE NE OLUR

2019’la 2020’nin ham puanda başarı sıralamalarını görüyorsunuz. Aşağıdaki tablodan da görüldüğü gibi 2019’da Sayısal puan türünde 360,609 ham puan alan bir aday 54.641. olurken, 2020’de 87.516. olmuş. 32.875 kişilik bir gerileme söz konusu.

EA SIRALAMALAR NE OLDU

Eşit Ağırlıklı puan türünde de aynı şeyin olduğunu tablodan inceleyebilirsiniz.

Sonuç olarak; üniversite adayları YKS’nin bir sıralama sınavı olduğunu kesinlikle unutmamalılar. 2021’de bu sıralamalar değişecek. Belki adaylar daha az soru yaptı, belki daha düşük puan alacaklar. Ancak sıralamaların 2020’ye göre çok daha iyi geleceğini şimdiden söyleyebilirim. Bu puanlarla ve sıralamalarla tercihte bulunacaklar ve üniversitelerin bölümlerinin puan ve başarı sıraları da düşecek yorumu yapabiliriz. “

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

ÖSYM Haberleri