Tercihlerinizde dikkate alacağınız kaynak ise ÖSYM’nin yayımladığı YKS Yükseköğretim ve Programları Kılavuzu olacak. Bu kılavuzu çok iyi incelemelisiniz. Seçtiğiniz programların karşısındaki sütunlarda yazan bilgilere mutlaka tabloların açıklamalarının olduğu sayfalardan bakmalısınız,
2019 YKS TERCİHLERİNİZİ NASIL YAPACAKSINIZ?
Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt ile birlikte sizlere tercihlerinizde yol gösterecek, tercih listenizi daha kolay oluşturmanızı sağlayacak bir çalışma yaptık. Elbette ki bu yorumları dikkate almak sizin tercihiniz. Bizim burada yaptığımız sizlere yol göstermek ve yorumlamak.
İSTEMEDİĞİNİZ PROGRAMLARI YAZMAYIN
Öncelikle şunu vurgulamak istiyorum. 24 tercih hakkınızın tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Listenize yerleştiğinizde sizi mutlu etmeyecek ve kayıt yaptırmayacağınız programları almayın. Unutmayın, yerleştiniz kayıt yaptırmasanız bile gelecek yıl sınava girdiğinizde Ortaöğretim Başarı Puanınız (OBP) katkısı yarıya düşecek. Tercihlerinizde istek sıranızı gözetin.
Öncelikle sizlere Yeşilyurt’un hazırladığı tercih ipuçlarını genel olarak puan türlerine göre anlatacağız. Ardından da en çok tercih edilen bölümleri listenize alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini. İşte Yeşilyurt’tan tercih önerileri ve uyarıları:
SAY PUAN TÜRÜ İLE TERCİH YAPACAKLAR
Sayısal puanla başlayalım. Sayısal puan türünde çok fazla sürpriz olmayacak. Bunda en büyük etken 2018’de sınav sistemi değişikliği ile oluşan (Sayısalda 4 puan türünün 1’e düşmesi gibi) belirsizliğin ortadan kalkmasını gösterebiliriz.
SAY tercihi yapacakları tercihlerine yüzde 50 üstten başlayıp, yüzde 100 alta inmesi yeterli olacak. Örneğin 50 bininci bir aday 25 binden tercihlerini oluşturmaya başlayıp 100 bine kadar indiğinde açıkta kalma riskini en aza indirmiş olacak.
EA VE SÖZEL ADAYLARI NASIL DAVRANSIN?
Eşit Ağırlık ve Sözel puan türüne göre yapılacak tercihlerde sayısal kadar iyimser olunmamalı. Çünkü bu puan türlerinde çok fazla sürprizler olabiliyor. Sayısal alan öğrencilerinin bir kısmı Eşit Ağırlıklı puan türü ile öğrenci alan Hukuk, Psikoloji, PDR, İşletme ve İktisat gibi bölümleri tercih edebiliyor.
Eşit Ağırlıklı öğrenciler de Sözel puan türü ile öğrenci alan Reklamcılık, İletişim gibi bölümleri tercihlerinde bulundurabiliyor.
NE KADAR ALTA İNMEK GEREKİYOR?
Yapılması gereken EA ve Sözel puan türünde çok üstten ve çok alttan tercih listesi oluşturmak. Örneğin 100 bininci bir aday 20-30 binlerden listesini oluşturmaya başlamalı. Bu aday yazabildiği yere kadar inerek, tercihlerini yapabilmeli. 200 binlerin altına inebilmeli. Bu adaylar 250 bin 300 bine kadar tercih yapabilirlerse sorun yaşamayacaklardır.
EŞİT AĞIRLIK İÇİNDE SAYISALCI SAYISI NEDİR?
Bu soruyu çok soruyorsunuz. Eşit Ağırlık içindeki Sayısalcı ya da Sözel içindeki Eşit Ağırlıkçı sayısı nedir? Bunu sayı olarak tahmin etmek mümkün değil. Okullarda alan ayrımı kalmadığı için ÖSYM’de de bu bilgi bulunmuyor.
Ancak Eşit Ağırlıkçıların başarı sıralarının geçen yıla göre Sayısalcılara nazaran daha da geride olması, Sözel puan türü ile öğrenci alan pek çok programın Eşit Ağırlıkçı öğrenciler tarafından doldurulacağını şimdiden söyleyebiliriz.
SAYISALCILAR DA BU BÖLÜMLERİ SEÇECEK
Yeni Eşit Ağırlıklı puan türüyle öğrenci alan Hukuk, Psikoloji gibi çok talep gören programların da Sayısalcı öğrenciler tarafından talep edileceği yorumunu yapabiliriz. Geçen yıl İstanbul’daki bir vakıf üniversitesinin Hukuk kontenjanlarının yüzde 78’ine Sayısal öğrenciler yerleşmiş. Demek ki bu yıl daha fazla talep olacaktır.
EA ÖĞRENCİLERİ BARAJA TAKILINCA
Diğer farklı bir durum da Eşit Ağırlıklı öğrencilerin Öğretmenlik ve PDR tercih edebilmek için 300 bin, Hukuk tercihinde bulunabilmek için 190.000 olan başarı sırası barajına takılacağı yorumu yapılabilir.
Üst sıralarda geçen yıla çok daha fazla Sayısalcı var ve Eşit Ağırlıkçılar baraj problemi yaşayacağı için daha fazla Sözel puan türüyle alan bölümleri tercih edecekler.
ÖĞRETMENLİK PROGRAMLARINI TERCİH EDECEKLER
Öğretmenliklerdeki toplam kontenjanın yüzde 10 kadar azaltılması özellikle daha çok talep gören İngilizce Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği gibi bölümlerin başarı sıralarının yükselmesine yol açacak.
ÖĞRETMENLİK İÇİN DİKKAT
Dolayısıyla öğretmenlik tercih edecek adayların sıralamaların yükseleceği öngörüsünde bulunarak geniş bir aralıktan liste oluşturmalarında yarar var. Vakıf üniversitelerinde bulunan öğretmenlik programları için de aynı şey geçerli. İstenen bölümle ilgili 2018 ile 2019 kontenjanlarının karşılaştırılması iyi bir yol gösterici olacaktır.
TIP FAKÜLTESİ DÜŞÜNENLER NE YAPMALI?
Özellikle Tıp Fakültesi Sayısal öğrencilerinin en çok talep gösterdiği programların başında geliyor. Bu yıl da aynı talebin devam edeceğini söyleyebiliriz.
Devlet üniversitelerinde yeni açılan 4 tane Tıp Fakültesi var. Ancak 4 yeni üniversitenin toplam kontenjanı 91. Devletteki Tıp Fakültelerinin geçen yıla benzer olarak en düşük 19-20 bin aralığından öğrenci alacağını söyleyebiliriz.
Tıp Fakültelerinde baraj 50.000 olduğu için vakıf üniversiteleri çok daha geniş aralıktan öğrenci alacaktır. 2018’de vakıf üniversiteleri 44 bine kadar öğrenci almış. Yeni açılan Tıp Fakülteleri de var. Ayrıca Tıp Fakültesi olan vakıf üniversitelerinin bazıları burs alternatiflerini arttırarak (yüzde 50 Burslu gibi) kontenjan artışına da gitmiş durumda. Buradan yola çıkarak 44.000 olan sıralamanın vakıf üniversitelerinde 50.000 e doğru gelebileceği yorumunu yapabiliriz.
DİŞ HEKİMLİĞİ İSTEYENLER NE YAPSIN?
Diş Hekimliği devlette en düşük 27.200’den öğrenci almış. Vakıfta ise 70.000 den. Diş Hekimliği bölümünde baraj yok. Bu adaylar için bir avantaj. Yeni açılan Diş Hekimliği kontenjanı 400’ü bulmuyor. Geçen yıla göre belki birkaç binlik bir değişiklik olabilir. Elbette bu, tercih edilecek Diş Hekimliği’nin kontenjan artışı ya da azalışı ile ilgili bir durum.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ İSTEYENLER
Bilgisayar Mühendisliğinde başarı sırası barajı 300.000. Geçen yıl 299.000 ile öğrenci alan devlet üniversitesi bulunuyor. Vakıf üniversitelerinde de kontenjanı dolmayan çok sayıda Bilgisayar Mühendisliği bölümü var. Bu yıl da benzer bir durum olacaktır. Bazı Bilgisayar Mühendisliklerinde yüzde 10 kadar düşme olabilir.
HUKUK FAKÜLTESİ İSTEYENLER
Eşit Ağırlıklı öğrencilerin en çok tercih ettikleri bölüm Hukuk. Başta da belirttiğimiz gibi Sayısalcılar da Hukuk Fakültesini yoğun olarak tercih ediyorlar. Geçen yıl devlet üniversitesinde en düşük 42.400’üncü öğrenci Hukuk Fakültesi’ne yerleşmiş. Devlette bu yıl 3 yeni Hukuk Fakültesi açılıyor. Yeni açılan Hukuk Fakültelerinin toplam kontenjanı 210. Devlet üniversitelerinde Hukuk Fakültelerinin başarı sıralarının geçen yıla benzer olacaktır.
Vakıf üniversiteleri ise 190 bin başarı sırasına kadar Hukuk Fakültelerine öğrenci alacaktır.
KONTENJAN KARŞILAŞTIRMASI YAPIN
Adayların dikkat etmesi gereken noktalardan en önemlisi tercih edecekleri Hukuk Fakültelerinin 2018 ve 2019 kontenjanlarını karşılaştırmaları.
BAŞARI SIRASI NASIL DEĞİŞİR?
Başarı sıraları kontenjan artışı ve azalışına göre değişecektir. Örneğin 150 öğrenci alan bir Hukuk Fakültesi, kontenjanını 100’ e düşürdü ise başarı sırasının yükselmesini bekleriz. Eğer tam tersi bir durum olursa yani kontenjan 100’den 150 ye çıkmışsa bu durumda başarı sırası bir önceki yıla göre düşecektir.
PSİKOLOJİ İSTEYENLER İÇİN ÖNERİLER
Başarı sırası barajının olmadığı bir bölüm. Dolayısı ile talep çok daha fazla oluyor. Geçen yıl devlette en düşük 78.000 den almış. Vakıflarda ise kontenjanı dolmayan ve yeni açılan çok sayıda Psikoloji bölümü var. Devlette de yeni açılan Psikoloji bölümleri var. Tahminimiz Psikoloji bölümünde 2019’da birkaç binlik gerileme olur diye tahmin.
TERCİHLERİNİZİ İSTEK SIRANIZA GÖRE YAPIN
Yine hatırlatmak gerekirse; tercihlerinizi istek sıranıza göre yapın. Örneğin aday 18.000’den öğrenci alan bir bölümü daha çok istiyorsa 14 binden alan bir bölümün üzerine yazabilir.
KONTENJANI DİKKATE ALIN
Mutlaka programların kontenjanlarına da dikkat edin. Örneğin 2018’de 100 kontenjanı olan bir bölüm 2019’da 50 kontenjana düştüyse buranın başarı sırasının yükseleceği yorumu yapılabilir.
Özel koşulları mutlaka okuyun. Örneğin bir vakıf üniversitesi Tam Burslu Hukuk bölümü için 20.000 başarı sırasına girme koşulu isteyebiliyor.
Yeni açılan bölümler Kılavuzda ---- olarak belirtilmiş durumda. Bu bölümler adayın istek sırasına göre listeye eklenmeli.
Bazı bölümlerin karşısında puan ve başarı sırası yazmamasının nedeni bu bölümler merkezi yerleştirmede dolmadığı için.
Vakıf üniversitelerinde her yıl olduğu gibi bu yıl da sürprizler olabileceğini de unutmayın.