TYT tüm adayların katılmak zorunda oldukları sınav. Bu sınavda 150 ve üzerinde puan alan adaylar ön lisans programlarını tercih edebilecek. TYT’de toplam 120 soru yer alacak. Sınavın süresi ise 135 dakika.
2019 TYT: SINAV SÜRESİ ARTMALI MI?
Soruların dağılımına bakıldığında;
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (veya ilave Felsefe soruları): 5 soru.
SORU BAŞINA DÜŞEN SÜRE NEDİR?
Sınav toplam 135 dakika sürecek. 2 saat 15 dakika. Soru başına süre ise 1.125 dakika olacak.
Peki bu süre yeterli mi?
İşte adaylar da eğitimciler de bu soruyu yöneltiyor.
Çünkü sınavın ilk aşaması olan TYT’de Türkçe ve Matematik soruları öğrencilerin alışkın olmadığı soru tarzından oluşuyor. Tıpkı LGS Türkçe ve matematik sorularında olduğu gibi yorumlamaya, akıl yürütmeye dayalı, ezber sorular değil. 2018 YKS’ye giren adaylar TYT’den sonra yaptıkları yorumlarda soruların uzunluğundan yakındı ve zaman kaybettirdiğini söyledi. Hatta sadece soruların değil, aynı zamanda da seçeneklerin de uzun olduğu dile getirdi. Adayların bu görüşüne eğitimciler de katıldı ve sürenin yetersiz olduğunu dile getirdi.
TYT TÜRKÇE SORULARI NASILDI?
2018 TYT Türkçe’de uzun paragraf soruları öğrenciler üzerinde zaman baskısı oluşturdu. Sınavdaki anlam soruları gerek uzunluk gerekse yoğunluk bakımından okuma alışkanlığı olmayan öğrenciler için zorlayıcı oldu. Okuduğunu anlama, yorumlama üzerine. Dil bilgisi soruları da zaman kaybettirdi. ALES tarzı sorulara benzetildi.
TYT MATEMATİK SORULARI NASILDI?
Yine matematik sorularında da aynı sorun yaşandı. Uzun metinli ve çok işlemli sorular süre konusunda sorun yaşattı. Mesela şekilli ve öğrencinin daha fazla analiz yapmasını gerektiren sorular soruldu ki, şekil ve metin arasındaki ilişkiyi görmek gerektiği için sorular da zaman aldı. Klasik soru yoktu.
İşte bu nedenle eğitimciler de adaylar da LGS’yi örnek göstererek, TYT için de süre konusunda iyileştirme yapılması gerektiğini söylüyor.
MEB DÜZELTTİ YÖK NE YAPACAK?
Milli Eğitim Bakanlığı LGS’de öğrencilerin süre konusunda yaşadıkları sorunları gördü ve 20 dakikalık bir süre artışı oldu. Bakalım YÖK ile ÖSYM bu süre konusunda herhangi bir çalışma yapacak mı?