ÖSYM bundan faydalanarak çok zor sorular sormuştur. Soruları çözebilmek için adayların tarih bilgisinin yanında edebiyat, coğrafya ve güncel bilgilere de hakim olmaları gerekirdi.
Soruların yaklaşık % 30'u piyasadaki KPSS konu anlatım kitapların da bulunmamaktadır.
Yorum soruları yerine bilgi ağırlıklı bir sınav yapılmıştır. Genel konular yerine ayrıntı gerektiren kavram sorularına yer verilmiştir.
Örneğin Osmanlı ordusu ile ilgili genel bilgiler yerine, seferde ordunun ileri gelenlerinin atlarına bakan kişi olan "voynuk" sorulmuştur.
Edebiyatla bağlantılı sorulara gelince; Firdevsi'nin Şehname adlı eserindeki kahraman Türk hükümdarı olan Afrasyab, Falih Rıfkı Atay'ın Zeytindağı ve Kazım Karabekir'in İstiklal Harbimiz adlı eserinin sorulmasını örnek olarak gösterebiliriz.
1991 - 2013 yılları arasında Kırım Tatar Milli Meclisi başkanlığı yapan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun ismi sorularak da adayların güncel tarih konusundaki bilgileri ölçülmüştür.
Atatürk inkılaplarıyla ilgili az soruya yer verilmişken Atatürk ilkeleriyle ilgili hiç bir soru sorulmamıştır.
Diğer dikkat çeken bir noktada geçmiş yıllarda ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda soruların yarısı öncüllü sorulardan oluşurken bu sene sadece bir tane öncüllü soru sorulmuştur. Genel anlamda soruların zorluk derecesi yüksek olup ayrıntı bilgi gerektirmektedir. Bununla birlikte adayların çözebileceği ortalama zorlukta da sorular sorulmuştur.
Ben bu sınavda adayların şansını eşit olarak görüyorum. Bazı sorular herkesin yapabileceği seviyedeyken bazıları ise alanında uzman kişilerin dahi zorlanacağı türden sorulardır. Bu sınav bize şunu gösterdi ki bundan sonra tarih dersine çalışırken genel bilgilerin yanında ayrıntılı konu ve kavramlara da dikkat etmemiz gerekir. Hepinize başarılar diliyorum.
Mesut Gedik - Tarih Öğretmeni