2012 KPDS'ye girecekler dikkat!

Haftasonu Pazar günü bir çok okuyucumuz Pazar keyfi yaparken, birçok okuyucumuz da sınavda ter dökecek. Hangi sınav mı?

Siz de haklısınız. Artık hayatımız sınav oldu. Haftasonu yapılacak olan sınav, KPDS. KPDS ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere ÖSYM tarafında yılda iki kez olmak üzere uygulanıyor. Bu yılki sonbahar dönemi sınavına girecek olan tüm adaylara şimdiden başarılar diliyorum. Bir sonraki döneme sınava girecek veya yazımızı okuduktan sonra girmeyi düşünecek okurlarımıza da; haydi hayırlısı diyorum. İşte kısaca KPDS.

KPDS (Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) sınavı yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa göre çalışmakta olanların, kadrolar karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3/c maddesine tâbi sözleşmeli personelin katıldığı sınavdır. Sınavda başarılı olan adaylar yabancı dil seviyelerine göre maaşlarında artı bir ücret almayı hak etmektedirler.

 KPDS Nerelerde Kullanılmaktadır?

KPDS çok çeşitli yerlerde kullanılmaktadır. Bunları sıralamak gerekirse;

* Kamu Kurumlarının Yurtdışı Teşkilatlarında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer kamu      görevlilerinin bu sınava girmesi gerekmektedir.

* 657 sayılı kanunun 4/B      maddesine göre sözleşmeli olarak çalıştırılacak mütercim veya tercümanlar      ile çözümleyici ve programcıların bu sınava girmesi gerekmektedir.

* 657 sayılı kanun, 926 sayılı      TSK Personel kanunu, 2802 sayılı Hakim ve Savcılar kanunu, 2914 sayılı      Yükseköğretim Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa göre      çalışmakta olanlar ile 399 sayılı KHK'nin 3/C maddesine göre      çalıştırılan sözleşmeli personel olarak çalışanlardan KPDS tazminatı almak      isteyenlerin bu sınava girmesi gerekmektedir.

* Doçentlik sınavına girecek adayların bu sınava      girmeleri ve bu sınavdan 100 üzerinden en az 65 puan almaları      gerekmektedir.

* Doktora ve Sanatta Yeterlik      Sınavına girecek adayların bu sınava girmeleri ve en az 55 puan      almaları gerekmektedir.

* Araştırma görevlisi      kadrolarına atanmak isteyenler için 1999 yılında KPDS'den 60 puanalma      şartı istenmiştir. Bu zorunluluğun tekrar istenip istenmeyeceği konusunda      bir kesinlik yoktur.

* Bunların dışında KPDS sınav      sonuçları yüksek lisans (özellikle tezli yüksek lisans) başvurularında da      istenmektedir. Tezli Yüksek Lisans      başvurularında bir çok üniversite ve enstitünün yabancı dil yeterliliği      arıyor olması sebebiyle KPDS sınav sonuçları yüksek lisans başvurularında      yabancı dil yeterlilik belgesi olarak kullanılabilmektedir. Yüksek lisans      başvuruları için KPDS sınavından kaç puan alınması gerektiği en az 45      olarak belirlenmiş olmakla birlikte başvuru yapmak istediğiniz      üniversiteye göre farklılık göstermektedir.

KPDS Puan Cetveli

Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden,

* 90 - 100 arasındaki puanlar (A)      seviyesi,

* 80 - 89 arasındaki puanlar (B)      seviyesi,

* 70 - 79 arasındaki puanlar (C)      seviyesi,

* 60 - 69 arasındaki puanlar (D)      seviyesi,

* 50 - 59 arasındaki puanlar (E)      seviyesi,

olarak değerlendirilmektedir. Dil tazminatı alacak personelin tazminatı da yabancı dil seviyesine göre artmaktadır.

***

BİR SORU BİR CEVAP

Emel Sapmaz isimli okuyucumuzun sorusu şöyle: “2008 yılından bu yana 657’ye tabii olarak çalışmaktayım. Daha öncesinde 11 sene SGK’ya tabii olarak özel sektörde çalıştım. Kurum yetkilileri konu ile alakalı olarak daha önceki çalışma süremin şimdiki izin miktarımı etkilemeyeceğini söylediler. Hâlen 20 gün izin kullanıyorum. Sizce izin süremin 30 gün olması gerekmez mi, konu ile alakalı yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

Cevap: Uygulama Emel Sapmaz adlı okuyucumuzun e-postasında belirttiği gibi ise; okuyucumuzun bir hak kaybına uğradığını söyleyebiliriz. Devlet Memurları Kanunun uygulamada birliğin sağlanması maksadı ile yayımlanan 154 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği’nde hizmet değiminden "Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması," gerektiği belirtilmiştir.

Emel Hanım’ın hak kaybını giderebilmesi için öncelikle özel sektörde çalıştığı yılları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan hükümlere uygun olarak kazanılmış hak aylık derece ve kademede değerlendirilmesi düzeltmesi yapması ile mümkündür. Devlet Memurları Kanunu hükümleri çerçevesinde mesleğinizi icra ettiğinizi belgelendirmeniz ve SGK pimlerinizin ödenmiş olması hâlinde halinde çalışma süreniz ¾ oranında değerlendirilmektedir. Yıllık izin bakımından kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilen süreler ile hangi statüde olursa olsun (Kamuda memur, işçi, sözleşmeli ve geçici personel gibi) kamuda geçen süreler yıllık izin hesabında değerlendirilir.

Hizmet birleştirmesi yaptığınız takdirde sorunuzda belirttiğiniz 11 yıl SGK’lık durumunuza göre; kanun gereğince SGK’da geçen 11x365=4015 gün hizmet süresinin sosyal güvenlik pirimi ödenmesi ve çalıştığınızı belgelendirmeniz durumunda, memuriyet kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu da 4015/3=1338 gün etmektedir. 1338/30=44 ay etmektedir. 44/12=3,7 yıl etmektedir. 2008’den beri de 4 yıl devlet memuru olarak çalışan Emel Hanım’ın izin süresi 4+3,7= 7,7 yıl üzerinden hesaplanacaktır. Emel Hanım hizmet birleştirmesi yaptığında2,4 yıl sonra 10 yılı doldurduğu için yılı doldurduğu için yıllık iznini 30 gün olarak kullanabilecektir.

Düzeltme: Kafkas Üniversitesi öğretim üyesi okurumuz Yrd. Doç. Dr. İlhami Gök beyefendinin uyarısı ile KPDS doçentlik için 65 puan ve üstü; doktora için ise 55 puan ve üstü almanın yeterli olduğunu belirtir, kendisine teşekkür ederiz. Düzeltir okurlarımızdan özür dileriz.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

KPSS Haberleri