2011 LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) 18 – 19 – 25 ve 26 Haziran 2011 tarihlerinde gerçekleştiriliyor. Uzunca bir maratonun ardından LYS sınavları gerçekleştiriliyor. 2011 LYS Sorularının zorluğunu ya da kolaylığını sınavdan çıkan adaylar bu sayfada paylaşıyor . 2011 LYS soruları cevapları ve yorumları sınavın hemen ardından bu sayfada. LYS‘lerin hangisinden sınava girdiniz? Sorular size göre nasıldı ? Aşağıdan anında yorumlarınızı yazabilirsiniz.
Suat Gencel- Atatürk Fen Lisesi emekli matematik öğretmeni
LYS1 Matematik soruları incelendiğinde:
1.İlk 15 sorunun ortak konulardan seçildiği
2.Soruların konulara dağılımının normal olduğu
3.Çok kolay sorular yanında sıralamayı belirleyecek sorularada yer verildiği
4.Billimsel açıdan eleştirilebilecek soruların bulunmadığı
görülmüştür.
Geometri testinde yer alan 30 sorunun konulara dağılımının normaldir ve çoğunlukla kolay sayılabilecek
sorulardan oluşmaktadır.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UĞUR DERSHANELERİ LYS-1 MATEMATİK SORULARINI DEĞERLENDİRDİ!
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonu başladı. Ülkemizde 1974 yılından bu yana uygulanan üniversite giriş sınavının en farklısı olan LYS, adayların farklı günlerde yapılan oturumlarda faklı testleri çözmelerini hedefliyor. YGS sonrasında sürekli tartışılan ve nasıl yapılacağı merak konusu olan LYS’nin ilk adımı olan Matematik sınavı yapıldı. Sınavda adaylara YGS’den farklı olarak seçenekleri büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe sıralanmış ancak soruları yer değiştirilmiş kitapçıklar üzerinde aday resmi ve ismi olmadan rastgele dağıtıldı. LYS Matematik sınavında YGS 2ye benzer bir soru ve seçenek yapılanması olmadığı için öğrenciler sınavda şifre aramamış herhangi bir sorun olmamıştır.
Bugün LYS-1 Matematik sınavı uygulandı. LYS-1, Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirildi. LYS-1, 1882 binada, 28 bin 509 salonda gerçekleştirildi. Sınavda 86 bin 536 personel görev aldı. Sınava 624.048 öğrenci katıldı. Sınav saat 10.00'da başladı ve 120 dakika sürdü. Öğrencilere, 50 soruluk Matematik Testi için 75 dakika, 30 soruluk Geometri Testi için 45 dakika süre verildi.
Öğrenciler üniversitede yerleşmek istedikleri bölümlere göre sınavlara katılıyor ve testlere yanıtlar veriliyor. Örneğin MF alanında Mühendislik veya Tıp Fakültesi'ne yerleşmek isteyen adaylar sadece Matematik ve Fen Bilimleri sınavlarına katılıyorlar. MF alanında üniversitede okumak isteyen adaylar Edebiyat veya Sosyal Bilimler sınavına katılmıyorlar. Ayrıca bu sınavlarda adaylara her ders için farklı kitapçık ve farklı süre veriliyor. Böylece hem şans faktörü azaltılıyor hem de farklı derslerin farklı oranlarda katkısı kullanılarak 12 çeşit puan üretiliyor. Böylelikle Tıp Fakültesi'ne yerleşmek isteyen aday daha çok Kimya, Biyoloji çözerken, Mühendislik alanına yerleşmek isteyen aday daha fazla Matematik ve Fizik çözüyor.
Uğur Dershaneleri Matematik Bölüm Başkanı Adil Kurt; ” lise müfredatına uygun olup okul derslerine düzenli çalışan bir öğrenci bu sınavdaki soruları rahatlıkla çözebilir. Sorular 9. 10 .11 ve 12. sınıfın tüm konularına dağıtılmış olup, geçen yıla göre 9 ve 10. Sınıfa daha fazla ağırlık verilmiştir. Bunun yanında değişen müfredattaki etkinlik tabanlı sorulara yer verilmemiştir. Bu da değişen müfredatın okullarda uygulanamamasına neden olacaktır. ÖSYM ile MEB bu konuyu netleştirmelidir. Aksi halde okullardaki yapılandırmacı eğitimin uygulanmasını engeller. Sınav bu yöneyle çok iyi bir uygulama olmamıştır” dedi.
Adil Kurt açıklamalarına “soru dağılımına bakıldığında 9 ve 10. Sınıftan 25 soru 11. Ve 12. Sınıftan 25 soru yer almaktadır. Bu yönüyle bakıldığında YGS ve LYS müfredatının ayrılmadığını aksine 9.sınıf konularından LYS’ de soru sorulacağı söylemimiz gerçek olmuştur. Bu açıdan yıl boyunca öğrencilere 9.sınıf konularını YGS olarak gösteren ve LYS’ de 9.sınıf sorusu çıkmayacağını belirten kurumlar öğrencileri yanlış yönlendirmişlerdir.
Geometri soruları seçici olmayan düz klasik sorulardan oluşmuştur. Oysa yeni geometri müfredatı etkinlik tabanlıdır bu sınavda bu değişim kapsanmamıştır. Bu doğru bir uygulama değildir. Bu yıl yapılan YGS’deki soruların zorluk dereceleri LYS’ye göre daha yüksek olmuştur.
Genel olarak ayrıt edici olmayan başarılı öğrenci ile başarısız öğrenciyi sıralayamayacak bir sınav olmuştur. Bu yönüyle başarısız bir sınavdır ” diyerek devam etti.
Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Polat; ''Genel olarak bakıldığında LYS matematik sınavı beklendiği gibi 10. , 11. ve 12. sınıf müfredatına dayalı, bilgi ve bilgiyi kullanma durumunu sorgulayan sorulardan oluşmuştur. YGS’de yaşanan sıkıntıları tekrar yaşamak istemeyen ÖSYM bu sefer seçenekleri küçükten büyüğe ya da büyükten küçüğe sıralanmış kitapçıkları kullandı. Ayrıca adaylara YGS’den farklı üzerinde adayın resmi veya ismi olmayan kitapçıklar rastgele dağıtıldı. Bu durumda da kamuoyunda oluşacak şaibelerin önüne geçilmiş oldu. Ancak bu sınavda sadece soruların yeri değiştirilerek aday sayısı kadar kitapçık oluşturulamayacağı için eski sistemde olduğu gibi daha az çeşit kitap çeşidi kullanılarak sınav yapılmış oldu. Bu daha doğru ve adayların daha az kafasını karıştıran bir uygulama olmuştur. Yarın yapılacak Sosyal Bilimler Sınavı'na (LYS–4) 300 377 bin 128 aday girecek. Sosyal Bilimler Sınavı (LYS–4) yarın saat 10.00'da tek oturumda uygulanacak ve 2 saat 15 dakika sürecek. LYS-4'te Tarih, Coğrafya–2, Felsefe Grubu testleri yer alacak. Tarih testinde 44 soruya 65 dakika, Coğrafya–2 testinde 16 soruya 25 dakika, Felsefe Grubu testinde 30 soruya 45 dakika süre verilecek. Felsefe Grubu testinde 10 Psikoloji, 10 Sosyoloji ve 10 Mantık sorusu bulunacak. '' şeklinde konuştu.
Öte yandan, Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) 25 Haziran Cumartesi günü saat 10.00'da tek oturumda yapılacak ve 120 dakika sürecek. Sınava 679 bin 639 aday katılacak. LYS-3'te Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya–1 testleri yer alacak. Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soruya 85 dakika, Coğrafya–1 testinde 24 soruya 35 dakika cevaplama süresi verilecek.
Fen Bilimleri Sınavı (LYS–2) da 26 Haziran Pazar günü saat 10.00'da tek oturumda yapılacak ve sınava 293 bin 237 aday girecek. Sınav 2 saat 15 dakika sürecek. LYS-2'de Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri yer alacak. Testlerde 30'ar soru bulunacak ve 45'er dakika yanıtlama süresi verilecek.