2011 LYS 2 Fen Bilimleri Sınavında Hatalı-Yanlış Soru Varmı? | 26 Haziran 2011

2011 LYS 2 Fen Bilimleri Sınavında Hatalı-Yanlış Soru Varmı? | 26 Haziran 2011

Uzmanlar soruları değerlendiriyor...

Biyolojide tartışmalı sorular var!

 

Osman Yılmaz- Biyoloji Öğretmeni

 

LYS Biyoloji sorularını inceledim.Genel olarak sorulara bakıldığında 25. soru dışında öğrencilerin lisede okudukları konulardan seçilmiş, kolay anlaşolır,net ve bilgi yönünden lise müfredatına uygun.

 Ancak;

 1. sorunun soru cümlesi " Buna göre  aşağıdaki makromoeküllerden hangisi sindirilerek monomerlerine ayrılamaz" şeklinde olabilirdi.

16. sorudaki seçeneklerde "azotlu atıkların atılmasın sağlama" ile "Su iyon dengesini koruma"   birlikte verilmemeli idi.

 25. soru;Bu yıl sınava giren öğrencilerin müfredatında  bu konu yok. Kaynak hücre, havuz hücre kavramı ilk kez bu yıl 11. sınıflara anlatılıyor. Bu soru olmamalıydı.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonu sona erdi. Sonuçlar 15-17 Temmuz arası açıklanacak. Tercihler 17- Temmuz 5- Ağustos arasında yapılacak. Ülkemizde 1974 yılından bu yana uygulanan üniversite giriş sınavının en farklısı olan LYS, adayların farklı günlerde yapılan oturumlarda faklı testleri çözmelerini hedefliyor.

 

Bugün LYS-2 Fen bilimleri sınavı uygulandı. LYS–2, Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirildi. Sınava 293 bin öğrenci katıldı. Sınav saat 10.00'da başladı ve 135 dakika sürdü. Öğrencilere, 30 Fizik sorusu için 45 dakika, 30 kimya sorusu için 45 dakika, 30 Biyoloji sorusu için 45 dakika süre verildi. Öğrenciler 90 soruluk Fen bilimleri testi için 135 dakika süre kullandılar.

Öğrenciler üniversitede yerleşmek istedikleri bölümlere göre sınavlara katılıyor ve testleri bu yönde yanıtlıyorlar. Örneğin TS alanında Türkçe Öğretmenliği veya İletişim Fakültesi'ne yerleşmek isteyen adaylar sadece Sosyal Bilimler ve Edebiyat-Coğrafya sınavlarına katılıyorlar.  TS alanında üniversitede okumak isteyen adaylar Matematik veya Fen Bilimleri sınavına katılmıyorlar. Ayrıca bu sınavlarda adaylara her ders için farklı kitapçık ve farklı süre veriliyor. Böylece hem şans faktörü azaltılıyor hem de farklı derslerin farklı oranlarda katkısı kullanılarak 12 çeşit puan üretiliyor. Böylelikle İletişim Fakültesi'ne yerleşmek isteyen aday daha çok Tarih ve Coğrafya çözerken, Türkçe Öğretmenliği alanına yerleşmek isteyen aday daha fazla Türkçe ve Edebiyat çözüyor.

Uğur Dershaneleri Kimya Bölüm Başkanı Bedrettin Boyacıgil;  Soruların konulara göre dağılımı uygundur 15. sorunun 2. yargısı hariç, tüm bilgiler müfredata uygundur sorular çalışan öğrenciyi ödüllendirmiştir.

 

16.SORUDA:

 

 16.  Al, Zn, H, Cu, Ag elementleriyle ilgili standart

         İndirgenme potansiyellerinin (E°) sıralanışı

  EAI3+/AI>EZn2+/Zn> EH+/ H2 >ECu2+/Cu > EAg+/Ag

Şeklindedir. Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

 

A) Zn çubuk, CuS04 çözeltisine daldırıldığında 2+çözeltide Zn iyonları oluşur.

B)        Ag çubuk, HCI çözeltisine daldırıldığında çözeltide Ag+ iyonları oluşur.

C)        Al çubuk, AgN03 çözeltisine daldırıldığında alüminyum çubuğun kütlesi artar.

 

D) Zn çubuk, HCl çözeltisine daldırıldığında çinko çubuğun kütlesi değişmez.

     

       E) Cu çubuk, HCl çözeltisine daldırıldığında H2 gazı oluşur

 

 

Verilen standart indirgenme potansiyellerinin sırası yanlış verilmiştir. doğru verilseydi sorunun cevabı “A” seçeneği olurdu. Ancak öğrenciler verilen bilgilere göre değerlendireceğinden verilenlere göre dört doğru cevap vardır. bu sorunun iptali gerekmektedir.

 

EAI3+/AI>EZn2+/Zn> EH+/ H2 >ECu2+/Cu > EAg+/Ag = bu ifade yerine

EAI3+/AI<EZn2+/Zn< EH+/ H2 <ECu2+/Cu < EAg+/Ag= böyle verilseydi soru doğru olurdu.

 

12.SORUDA;

Doğru yanıt “E” seçeneği olarak verilmiştir. Fakat tepkime sonunda sistemin dengeye ulaşacağı düşünülürse “A” seçeneği de yanlış olur. Bu durumda sorunun iki doğru yanıtı olmuş olur.  “A” seçeneğinin doğruluğu tartışmalıdır.

 

15.SORUDA;

Bu soruda herhangi bir hata yoktur. Ancak II. yargıda verilen” pKa “ bilgisi lise kimya müfredatında yer almamaktadır. Öğrenciyi zorlamıştır fakat herhangi bir yanlış söz konusu değildir.

 

Uğur Dershaneleri Fizik Edebiyat Bölüm Başkanı Mustafa Elmasdere; 2010-2011 eğitim sonunda uygulanan LYS sınavı şimdiye kadar uygulanan 2. basamak türündeki sınavlarla paralellik göstermektedir. Öğrencilerin rutin çalışmaları dahilinde çözdükleri sorulardan oluşmuş bir sınav olduğunu söyleyebiliriz. Müfredat dışı herhangi bir konu bulunmamaktadır.  Kolaylık derecesi olarak 30 soruyu bir arada değerlendirdiğimizde normal bir düzeyde sınav olduğunu söyleyebiliriz. Hazırlık sürecinde fizik dersi veren tüm öğretmenlerin örnek olarak öğrencilerle paylaştığı sorulara benzer sorulardan oluşmaktadır.

 

Bu sınavda göstermektedir ki bundan sonra ki sınava hazırlanacak öğrencilerin daha önce uygulanmış sınavların çerçevesi dışına çıkmadan hazırlanmaları fizik dersi adına büyük bir başarıyı beraberinde getirecektir.

 

 

Uğur Dershaneleri Biyoloji Bölüm Başkanı Mustafa Ceren; Müfredata uygun, konuları iyi bir şekilde tarayan, bazı konuların uç noktalarına dikkat çeken, bazı sorularda bilgi verip yorum isteyen, özellikle şekil ve bilginin kesişme noktalarını sorgulayan nitelikler içermektedir.

 

Öğrenciler sınava hazırlanırken öğretmenlerini çok iyi dinlemeliler çünkü sorularda değinilen noktaların öğretmenler tarafından sınıfta birer birer değinildiği, sorular çözülürken öğrenciler tarafından anımsanmıştır.

 

Sınava hazırlanırken öğrencilerin dersle ilgili bilgi-test etkileşimini çok iyi geliştirmeleri gerekmektedir. Sonuç olara derse devam öğretmenini çok iyi dinleyen, biyoloji kitap ve test sorularını çok iyi çalışan öğrencilerin sınav sorularının tamamını çözeceği inancındayım.

Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Polat; ''Genel olarak bakıldığında LYS Fen bilimleri sınavı beklendiği gibi 10. , 11. ve 12. sınıf müfredatına dayalı, bilgi ve bilgiyi kullanma durumunu sorgulayan sorulardan oluşmuştur. 2011 LYS uygulamaları göstermiştir ki LYS;

- 9.sınıftan 12. sınıf sonuna kadar bütün müfredat LYS’ de kapsanmaktadır. Bu da öğrencilerin hazırlık sürecinde konular arasında ayrım yapmaksızın hazırlanmaları gerektiğini gösteriyor.

- LYS’de sorulan soruların kapsamı bütün müfredattır. Bu da gerek okulda gerekse dershanelerde müfredatın eksiksiz olarak öğretilmesini gerektirmektedir.

- Öğrencilerin lise son sınıfta okullardan koparak rapor almalarının sakıncalı olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle matematik sınavında lise son sınıfın ikinci yarıyılından fazla sayıda soru çıkması öğrencilerin okul devamsızlığının sakıncalarını ortaya çıkarmıştır.'' şeklinde görüşlerini dile getirdi.

LYS sonuçlarının 15-17 Temmuz tarihleri arasında açıklanması ve tercihlerin 17 Temmuz- 05 ağustos tarihleri arasında yapılması bekleniyor.

 

www.abbasguclu.com.tr

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

YGS-LYS Haberleri