2010 Yılı Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı İstatistikleri
2010 yılı (6,7,8) Sınıflar Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı sayısal tavan taban puanları için tıklayınız...
2010 yılı (5,9,10,11) Sınıflar Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı sayısal tavan taban puanları için tıklayınız...
2010 yılı Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Kontenjan Dağılımları için tıklayınız...
2009 Yılı Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı İstatistikleri
2009 yılı 6.Sınıflar Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı sayısal tavan taban puanları için tıklayınız...
2009 yılı 7.Sınıflar Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı sayısal tavan taban puanları için tıklayınız...
2009 yılı 8.Sınıflar Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı sayısal tavan taban puanları için tıklayınız...
2009 yılı Ara Sınıflar (5,9,10,11) Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı sayısal tavan taban puanları için tıklayınız...
2009 yılı Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Kontenjan Dağılımları için tıklayınız...
2008 Yılı Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı İstatistikleri
2008 yılı 8. Sınıf Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Kontenjan Dağılımları için tıklayınız...
Bakanlar Kurulu Kararı : 26/5/2008-2008/13763
Resmî Gazete : 10.7.2008/26932
Tebliğler Dergisi : AĞUSTOS.2008/2611
Parasız Yatılılık ve Bursluluk Kontenjanlarının Tespiti ve Dağılımı
Kontenjanların tespiti
MADDE 9 – (1) Bakanlığın ilgili birimleri, ortaöğretim yerleştirme puanı veya özel yetenek sınavı ile öğrenci alan ortaöğretim kurumları dışındaki sınavla veya sınavsız parasız yatılılığa alınacaklarla ilgili olarak pansiyonlu okulların adlarını, niteliklerini, kontenjanlarını; sınavla alınacak burslu öğrencilerle ilgili olarak da burs kontenjanlarını tespit eder. Tespit edilen kontenjanlar, Bakanlıkça belirlenecek tarihte Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce elektronik ortamda duyurulur.
Kontenjanların dağılımı
MADDE 10 – (1) Her yıl tespit edilen parasız yatılılık veya bursluluk kontenjanlarının; 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamına giren öğrencilere yüzde 10'u, ailesinin oturduğu yerleşim biriminde ilköğretim okulu bulunmayan öğrencilere yüzde 5'i, çalışan, emekli olan veya vefat eden öğretmen çocuklarına yüzde 15'i ve diğer öğrencilere ise yüzde 70'i ayrılır.
(2) Bu kontenjanlardan birinin veya birden fazlasının dolmaması hâlinde açık kontenjanlar, diğer öğrencilere ayrılan yüzde 70'lik kontenjana ilave edilir.
(3) Kontenjanlardan yararlanacak öğrencilerin, birinci fıkrada sayılan kontenjan kapsamında olduklarını sınavlara başvuru sırasında belgelendirmeleri şarttır.
Pansiyon kontenjanı
MADDE 11 – (1) Ortaöğretim kurumlarının pansiyonlarında kontenjanın yüzde 80'i parasız yatılı, yüzde 20'si paralı yatılı öğrencilere ayrılır.
Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavları ile YerleştirmelerParasız yatılılık ve bursluluk sınavı
MADDE 12 – (1) Ortaöğretim kurumlarında parasız yatılı olarak okutulacak veya ilköğretimin 6 ncı , 7 nci ve 8 inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarında burs verilecek öğrencilerin seçme ve sıralama sınavı, merkezi sistem sınav esaslarına göre Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce yapılır.
Mahalli sınav
MADDE 13 – (1) Merkezi sistemle yapılan yerleştirme sonucunda açık kalan kontenjanlara mahalli sınavla öğrenci yerleştirilir. Mahalli sınavla ilgili her türlü iş ve işlemler, okulların eğitim-öğretime başladığı tarihten itibaren en geç Ekim ayının sonuna kadar tamamlanacak şekilde hazırlanacak bir takvim çerçevesinde il veya ilçe yatılılık ve bursluluk komisyonunca yürütülür.
(2) Yeni hizmete açılanlar dahil tüm pansiyonlarda, boş kontenjanın sınıflara göre dağılımı; başvuruda bulunan öğrenci sayısı, pansiyonun açık kontenjanı ve sınıflar dikkate alınarak belirlenir.
(3) Yerleştirme işlemlerinde; öğrencilerin öğrenim gördükleri okul ile yerleştirilecekleri pansiyonun bağlı bulunduğu okulun amaçları, program özellikleri ve öğrenci alım esaslarında göz önünde bulundurulan şartların uygun olmasına dikkat edilir.
(4) Mahalli sınav sonucunda; aldıkları puanlar ve pansiyon kontenjanları dikkate alınarak pansiyonun bağlı bulunduğu okulun öğrencileri yerleştirildikten sonra diğer okullarda öğrenim gören öğrenciler de yerleştirilir.
(5) Pansiyonlarda açık kontenjanın kalması durumunda; aynı usullerle Aralık ayının son iş gününe kadar yerleştirme işlemlerine devam edilir.
Yönetmeliğin Tamamı İçin Tıklayınız