1929 Dünya ekonomik bunalımına karşı Türkiye’nin aldığı tedbirleri nelerdir

1929 Dünya ekonomik bunalımına karşı Türkiye’nin aldığı tedbirleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

1929 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde New York Borsası’nın çökmesi nedeniyle gerçekleşen krizde paraların değersizleşmesi sonucunda dünya borsaları ve piyasaları da alt üst olmuştu. Bütün dünya bu ekonomik krizi yaşarken Türkiye’de yeni kurulan bir cumhuriyet olarak payına düşeni almış ve önlemler geliştirmek için kendince yollar bulmaya kalkmıştı.

1929 dünya ekonomik buhranı karşısında Türkiye’de İzmir İktisat Kongreleri düzenlenmiştir. Bu kongrelerde alınan tedbirler beş yıllık kalkınma planları olarak uygulanmaya başlanmıştır. Kalkınma planlarının en iyi şekilde gerçekleşmesi mümkün olmasa da Türkiye’nin krizden en az hasarla çıkması hedeflenmiştir. Ekonomik buhran bütün dünyada etkisini göstermiştir.

1929 yılında yaşanan Dünya Ekonomik Bunalımı ortaya çıkınca ekonomik politikalarda; “Ferdin yapamayacağı işleri devlet yapar.” şeklinde tanımlanan devletçilik ilkesi uygulanmaya başlamıştır. Bu dönemde korumacı ve devletçi ekonomik politikalar çerçevesinde, “Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu” çıkarılmış ve 30 Haziran 1930 tarihinde Merkez Bankası kurulmuştur.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri