Rusya ile Kırım savaşını kazanan Osmanlı imparatorluğu elinde büyük bir koz ile Avrupalı devletlerin karşısına çıkmıştı. Kırım savaşı Osmanlı ve Rusya arasında gerçekleşen bir savaştır. Daha sonra ise bu savaşa da Birleşik Krallık ve Fransa'da dahil olmuştur. Kırım savaşında Osmanlı imparatorluğu denge politikası izlemektedir. Osmanlı imparatorluğu açısından Paris antlaşması bir dönüm noktası olacaktır.
İmzacı devletler için bazı vaatler yerine getirilmesi gerekiyordu. Fakat vaatlerini yerine getirmeseler de Paris antlaşması Osmanlı imparatorluğu açısından zafer niteliğinde olan bir antlaşma oldu. Paris antlaşması 30 Mart 1856 yılında imzalanmış olan bir antlaşmadır.
Bükreş Antlaşması, Bükreş Antlaşması maddeleri, Bükreş Antlaşması önemi
- 1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı’nı sona erdiren barış antlaşması.
- Rusya, Eflak ve Boğdan’dan çekilecek, Besarabya bölgesi ise Ruslarabırakılacak.
- Osmanlılar Bosna ve Eflak ve Boğdan’dan 2 yıl vergi almayacak.
- Sırplar, iç işlerinde serbest olacaklar.
- Tuna nehrinde hem Osmanlı hem de Rus gemileri serbestçe dolaşabilecek. Prut ve Tuna nehirlerinin sol sahilleri iki ülke arasında sınır kabul edilecek.
- Anapa kalesi ile birlikte, kuzeyde Kuban Irmağı ağzından güneyde Bzıb Irmağı ağzına değin uzanan Karadeniz kıyı kontrolu Osmanlılara, Bzıb Irmağından güneydeki Rion Irmağına değin Karadeniz kıyılarının kontrolü de Ruslara bırakıldı.