18. yüzyılda Osmanlı Devletinin dış politikasında değişimin meydana gelmesinin en önemli sebebi Avrupa üstünlüğü ilk kez bu dönem de kabul edilmiştir. Avrupa ile temaslar kurulmuştur ve bir çok ıslahatlar yapılmıştır Avrupa örnek alınarak. Dış politikaya etki edecek ıslahatlardan bahsedecek olursak:
Avrupa başkentlerine ilk kez geçici elçilikler açılmıştır ve bunlar Viyana, Paris, Moskova, Varşova'dır. Matbaanın ilk kez getirilmesi, Fransa'dan askeri uzmanlar getirilmiştir. Bilimsek eserlerden bir çok tercüme yapılmıştır. Bu ıslahatların Avrupa'da ile dış politika konusunda değişimlerin nasıl olduğu gözlemlenebilir.
18. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin geleneksel yönetim yapısına ve dış dünyayla ilişkisine dair tutum değişikliği çerçevesinde bazı ıslahatlar yapılma ihtiyacı 1699 Karlofça ve 1718 Pasarofça antlaşmaları ile ortaya çıktı. Çeşitli siyasi ve sosyal nedenlerden ötürü kaçınılmaz olan bu değişimler silsilesi ise alışılagelmiş devlet yönetim algılarının sınırlarını aşarak gerek iç siyasette gerekse de dış politikadaki ilişkilerde farklı uygulamaların oluşmasını sağladı.