15 Şubat’ta yine ‘kademeli açılış' olacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların 15 Şubat’ta açılmasını istediklerini belirterek, açılışın yine kademeli ve sınıflar düzeyinde olabileceğini söyledi.

Selçuk, CNNTürk’te katıldığı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Selçuk, “Okullar 15 Şubat’ta açılabilecek mi?” sorusuna “ İlke olarak okulların açılmasını önemsiyoruz” dedi.

Selçuk’un açıklamasından satır başları şöyle:

Okullar ‘açılsın’ diye ciddi bir beklenti var. Ama bizim asıl baktığımız yer Bilim Kurulu, Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı liderliğinde kabinenin alacağı karardır. Biz ilke olarak okulun açılmasını önemsiyoruz. Dünyaya baktığımızda ülkeler ne kadar açık tuttu, biz ne kadar açık tuttuk diye baktığımızda bizim okulların açık olma süresi diğer ülkelere göre daha az.

Açmak için ilke kararı aldık

15 Şubat’ta açmak için ilke kararı aldık. İki gün iki gün bölmek gibi, ya da  belli sınıflar seviyesinde kademeli olarak açmak gibi senaryolarımız var. Salgının seyri bu şekilde giderse ki, bilim insanlarının söylemlerinde ‘hasta sayısı binin altına düşerse’ açılabileceğini söylüyorlar. Şu anda da günlük hasta sayısı 800’lerde. Bundan dolayı bir an önçe okulların açılması önemli. Biz şunu kanıtladık. Öğretmenin ve öğrencinin sağlığını riske atmadan karar alıp, bunu kamuoyu ile paylaşaçağız

15 Şubat’ta hangi sınıfların nasıl açılacağına dair 15 Şubat'tan yaklaşık 2 hafta-10 gün önce net bir tablo karşımıza çıkar.

Şöyle bir şey var. Tek bir değişkene, sadece hasta sayısına bağlı olarak karar verilen bir şey değil. Küresel olarak nasıl bir tablo var? Türkiye’deki durumun akışı nasıl? Bunlara baktığımızda okulları açabilecek olanın salgın seyri olduğunu düşünüyoruz.

Öğrencilerin Sağlık Durumları Takip Ediliyor

Hangi seviyede öğrenci olursa olsun biz bir uygulama yaptık ve mobil telefonundan ailesinde ne kadar pozitif olduğunu günlük olarak izleyebiliyoruz. Günlük olarak, sınıflar seviyesinde takip edebiliyoruz. Hangi sınıf seviyesinde sorun varsa veriye dayalı olarak karar vereceğiz. Hangi sınıfların açılabileceğini konuşacağız.

Tüm sınıflar aynı anda açılır mı

Salgının seyrine baktığımızda tüm dünyada baktığımızda da tüm sınıfların her gün okula gitmesinin olası olmadığını görüyoruz. Bizim senaryomuzda kademeli, iki gün ve sınıf seviyeleri vardı.

Küçük yaşlarda risk yok

Küçük yaşlarda riskin daha az olduğunu görüyoruz. Bizim halihazırda gördüğümüz tablo. Ama yüz yüze eğitimde hiç açılmayan sınıflarımız vardı. Bunları öncelikli olarak dikkat alanımızda. Yine dikkat alanımızda küçük yaşlar, meslek liselerinin stajları, sınav grubunda olan çocuklar var. Onlarla ilgili senaryolarımız var. Ama salgının seyrine ve Bilim Kurulu’nun önerilerine göre paylaşmış oluruz. Kısaca tablonun seyrine bakacağız, dünyadaki gelişmeleri izleyeceğiz, Bilim Kurulu’nun önerilerine bakacağız. Yine okullar kademeli olarak açılacak.

Velinin istediğine bağlı olacak

Yine velinin rızasına bakılacak. Çünkü tamamen kontrol altında tutulan bir durum yok. Kronik hastalıkları olan aileler var. Her zaman bu seçenek hazır olacak.

Aşı yaptırmadım, korona da olmadım

Ben aşı yaptırmadım ve koronavirüs de olmadım.

Öğretmenlere aşı olacak

Sağlık çalışanlarının arkasından öğretmenlerin ve güvenlik güçlerinin aşılanması ikinci aşama.

Sınavlar nasıl olacak

Biz sınavları yüz yüze sınav yapmayı planladık. Hatta öğrencilerin yüzde 40’ı da sınava girdi ama yüzde 60 sınava girebilecek durumdayken yeniden uzaktan eğitime geçildi. Sınavı yapılmayanlar için derse katılım ve performans notu dedik. Çünkü bazı veliler bizim çocuklar sınava girdiler ve notlarını aldılar ama sınava giremeyenler derse katılım, performanstan aldı, benim çocuğum da böyle alsın dedi. Biz de seçenek sunduk. İsteyen veliler ‘Benim çocuğumun sınav puanı geçerli olsun’ diyebiliyor.

Liselerde sınavlar olacak

Liseler de 15 Şubat’tan sonra kalan sınavlarını yapabilecekler dedik. Lisede sınav çok önemli. Çünkü ilkokul ve ortaokul kademesi çocukların daha çok pedagojik gelişimlerini öne çıkarır. Ama akademik olarak ilerlemesi lisede ele alınır. İlkokul ve lise öğrencisinin karşılaştırılması doğru değil. Liselilerin sınava girmeleri, bir sonraki sene rahat etmeleri açısından önemli. Öğrenme kayıplarının artmaması için önemli. Bizim bakanlıkta bilim kurulu var. Onlarla yaptığımız toplantılarda da ilkokul ve ortaokullarda sınav olarak yapılmaması ama liselerde sınav olarak yapılması kararı çıktı. Bu sınavların yapılması önümüzdeki 5-6 yılın kayıpları açısından kritiktir.

Liseli hangi konulardan sorumlu

Liseliler, 1 Kasım 2020 tarihine kadar yani ekim sonuna kadar işlenen konulardan sorumlular

LGS-YKS sınavları ne olacak

Tüm müfredattan sorumlu olacaklar. Bizim öğrencilerimizin yarısı müfredatın tamamından olması gerektiğini söylüyor. Bir kısmı da azaltılsın istiyor. Aynı şey merkezi sınavlarda da karşımıza çıkıyor. Ancak süreç dinamik bir süreç, her zaman için gözden geçirme olasılığı var ama bu sene geçen sene gibi değil.  Geçen sene küresel salgında martta okulları kapattık ve biz hiç hazır değildik. Bakanlığın hazır olmadığı dönemde toplumdan yüksek beklenti içine girmesi doğru değildi. Ama şimdi aynı değil. Türkiye’yi MEB’i başka ülkelerin eğitim bakanlığı ile karşılaştırın. Yaptıkları açısından ilk 5’e mutlaka girer.

Kayıplar telafi edilir mi

Kayıpları telafi ederiz, kesinlikle talefi ederiz. Bu telafi yazın da olur. Hangi sınıflarda hangi kayıplar var bunu belirledik. Buna göre telafi programı olacak.

Herkese 100 verilir mi

Herkesi 100 verin bizim açımızdan adil değil. O kadar emek harcayan varken herkes 100 almıştır diyemeyiz. Bu öğrenme kayıplarını artırır, çünkü gevşeme yaratır.

Uzaktan eğitim kalıcı olacak

Salgından önce de bu alanda çalışmamız vardı. Öğretmen eğitiminde de uzaktan eğitim modeli vardı.

İnternete Erişemeyen Çocuk

Erişemeyen çocuk sayısı 2 milyonun üzerindeydi. Bunların 1 milyonu erişimde çok zorluk çekiyordu. Bu sayısı 1 milyona indirmeye çalışıyoruz.

Ara tatilde ne yapsınlar

Bu ara tatilde çocuklarımızın biraz dijitalden uzaklaşmalarını ve dijital diyet anlamında çalışmalara yönelmelerini istiyorum. 'Peki ne yapalımın cevabı olarak da kitapçıklar hazırladık. Gün gün önerilerimizin olduğu kitapçık, önümüzdeki hafta sonuna doğru çoğunluğu online bir kısmı da basılı olarak ulaşacak

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

EĞİTİM Haberleri