14 yüzyıl başlarında Anadolu’da siyasi birlik ve merkezi otorite yoktu. Anadolu’da Osmanlı gibi birçok beylik bulunmaktaydı. Bu beylikler arasında Osmanlı’yı daha güçlü kılan ise Osmanlının coğrafi konumu itibariyle Bizans sınırında bulunmasıydı. Bu durum Doğu’dan gelen Türklerin gaza ve cihat yapmak için Osmanlı Beyliğini seçmesine ve Osmanlı Beyliğinin nüfus olarak sürekli göç almasına neden oldu. Diğer taraftan kendi aralarında Selçuklu Devleti’nin varisi olmak için yarışan diğer beylikler gaza ve cihat yaptığı için Osmanlıları destekledi. Osmanlı ise bu devletlerle rekabete girmek yerine onlarla iyi geçindi. Anadolu’nun batısında bulunan Bizans ise eski günlerinden uzak bir görüntü çiziyordu. Elinde kalan topraklar küçülmüş ve buraya atanan tekfur denilen valiler Bizans kralının sözünü dinlemeyip başlarına buyruk hareket etmekteydi. Bütün bu durumlar Osmanlı’nın lehine olup, Beyliğin kısa sürede gelişmesine neden olmuştur.
14. yüzyıl başlarında Anadolu siyasi durumu tabi ki Osmanlı'nın gelişmesinde etkili olmuştur. Bu nedenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Kösedağ savaşı sonrası irili ufaklı pek çok farklı Türk devleti ortaya çıkmış, güçlü bir yönetim söz konusu olmamıştır.
- O zamanlar Bizans da eski gücünü kaybetmiş, eskisi kadar çevresindeki alanları etkisi altına alamaz olmuştur.
- Osmanlı Beyliği kurulduğu alan nedeniyle Bizans'a yakındı ve Bizans'un güç kaybediyor olması onlar için bir avantajdı.
- Osmanlı yönetimi ise diğer pek çok devlete göre daha güçlü ve stabil kurulmuştu. Bu durum onların daha istikrarlı olmalarını sağladı.