12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Özgün Yayıncılık 2. Ünite Tövbe ve Bağışlanma Sayfa 30 Hazırlık Çalışmaları Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.
12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Özgün Yayıncılık 2. Ünite Tövbe ve Bağışlanma Sayfa 30 Hazırlık Çalışmaları Cevapları
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. Allah’ın (c.c.) rahman, rahîm sıfatlarının anlamını araştırınız.
Rahman: Allah'ın pek merhametli, çok rahmet sahibi olması anlamlarına gelen bir sıfat ismidir. Sıfat ismi olmakla beraber, bu ismin Allah'tan başkasına verilmesi uygun görülmez. "Çok rahmet sahibi, gayet merhametli ve sonsuz rahmeti bulunan" diye tefsir edilip açıklanabilirse de, yalnız yüce Allah'ın özel bir ismi olduğundan dolayı tam anlamıyla tercüme edilemez.
Rahim: "Çok merhamet edici' anlamında bir isimdir. Allah'ın sıfat ismi olmayıp, Allah'tan başka varlıklara da verilebilen bir isimdir. Bu iki sıfat "Rahmet" mastarından türemiş olmakla beraber, aralarında ifade ettikleri anlam bakımından farklar vardır.
2. Hata ve bağışlamayla ilgili atasözü, özlü sözler bulup defterinize yazınız.
- Hatasız kul olmaz, hatamla sev beni.
- İnsan beşer, elbet şaşar.
- Yaratılanı severiz, yaratandan ötürü.
- Hoşgör ki, hoşgörülesin. (Hadis-i şerif)
- Allah katında en aziz kul intikama gücü yeterken affedendir." Hadis-i şerif
- Affetmenin ne olduğunu yalnız cesurlar bilir. Korkakların doğasında af diye bir şey yoktur. Laurence Sterne
- İçinizde en kötü olanlar hata ve mazeret kabul etmeyenler ve kusurları bağışlamayanlardır. Hz. Muhammed (sav)
3. Kur’an-ı Kerim mealinden tövbeyle ilgili iki ayet bulup defterinize yazınız ve bunları arkadaşlarınızla paylaşınız.
Bakara Sûresi (37) Derken, Adem (vahy yoluyla) Rabbinden birtakım kelimeler aldı, (onlarla amel edip Rabb'ine yalvardı. O da) bunun üzerine tövbesini kabul etti. Şüphesiz o, tövbeleri çok kabul edendir, çok bağışlayandır.
Nisâ Sûresi (17) Allah katında (makbul) tövbe, ancak bilmeyerek günah işleyip sonra çok geçmeden tövbe edenlerin tövbesidir. İşte Allah bunların tövbelerini kabul buyurur. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.
4. Bağışlamanın bireysel ve toplumsal yararlarıyla ilgili düşüncelerinizi defterinize yazınız.
Bağışlamak ve affetmek bir toplumda birlikteliğin en temel mayasıdır. İnsanlar hatasız olmazlar, yapıları gereği bir çok yanlış yapabilirler. Eğer insanlar birbirlerini affetmezler ve bağışlamazlarsa bu birlik ve beraberlik biter.