12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Özgün Yayıncılık 3. Ünite Hz. Muhammed'i Anlama Sayfa 41 Hazırlık Çalışmaları Cevapları
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
1. Hadis ve sünnet kavramlarının anlamlarını araştırınız.
Hadis: İslam dininde sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in değişik olaylar ve sorunlar karşısında insanları aydınlatmak, Kur'an-ı Kerim'in bazı ayetlerini daha açık bir dille ifade etmek için söylediği sözlerdir.
2. Kur’an-ı Kerim’in doğru bir şekilde anlaşılmasında Hz. Muhammed’in (s.a.v.) rolünü araştırınız.
Peygamberimiz (s.a.v.), kendisine indirilen bütün ayetleri Müslümanlara duyurup öğretmiş, vahiy kâtiplerine yazdırarak kayıt altına da almıştır. Peygamberimiz bu konudaki çalışmalarını özellikle Medine’de Mescidi Nebi’nin yapılmasından sonra daha düzenli ve programlı olarak yürütmüştür. Hem vakit namazlarından sonra hem de haftanın belirli günlerinde mescitte erkek ve kadın Müslümanlara Kur’an’ı açıklamış, Müslümanların sordukları soruları cevaplandırmıştır. Zaman zaman çeşitli topluluklardan gruplar hâlinde gelen insanlar da derslere katılıp Peygamberimizden Kur’an-ı Kerim hakkında bilgi almışlardır.
Kur’an-ı Kerim’de namazın kılınması, zekatın verilmesi, gerekli şartları taşıyan Müslümanlara farz kılınmış olmasına rağmen namazın nasıl kılınacağı, zekâtın hangi mallardan ve ne oranda verileceği açıklanmamıştır.
İnsanların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen kurallar genel hatlarıyla ve öz olarak belirtilmiş, bunların genişçe açıklaması ise Peygamberimize bırakılmıştır.
Peygamberimizin Kur’an’la ilgili yaptığı bütün açıklamaların, verdiği bilgilerin hepsi doğrudur. Onun Kur’an’a dair açıklamalarında hata etmesi, yalan söylemesi ve insanlara yanlış bilgi vermesi mümkün değildir. Çünkü Peygamberimiz, Allah (C.C.) tarafından ne bildirilmişse onu açıklamıştır. “… O, arzusuna göre de konuşmaz. O (bildirdikleri), vahyedilenden başkası değildir.” ayeti bu konuyu ifade etmektedir.
3. Başlıca hadis kaynaklarından üç tanesinin adlarını öğrenerek defterinize yazınız.
Hadis, İslam dininin Kur’an’dan sonra ikinci temel kaynağıdır. Hz. Muhammed İslam dinini tebliğ etmeye; başladığı günden itibaren onun özellikle dinle ilgili söz ve fiilleri Müslümanlarca dikkatli bir şekilde izlenmiş, öğrenilmiş, uygulanmaya çalışılmış ve gelecek kuşaklara aktarılması için de çaba sarf edilmiştir.
Kütüb-i Sitte, “altı kitap” adıyla bilinen hadis kitapları tanınmıştır. Bu altı kitapta hadis âlimleri kendi oluşturdukları kriterlere göre güvenilir (sahih) kabul ettikleri hadisleri konularına göre sınıflandırmışlardır. Bu kitaplar, hadis ilminde önem sırasına göre Buharî ile Müslim’in Camiu’s-Sahih adlı eserleri ile Ebu Davud, Tirmizî, Nesaî ve ibn Mace’nin Sünen adlı eserleridir.