UYGULAMA
Aşağıdaki haritada tarihî ticaret yolları (ipek ve Baharat), Osmanlı hâkimiyetinde bulunan topraklar, coğrafi keşifler sonucu oluşan güzergâhlar ve ülkelerin keşfettiği yerler gösterilmiştir (Ferro, 2011).
Verilen haritaya ve ön bilgilerinize göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Asya’dan Avrupa’ya gerçekleşen ticarette Atlas Okyanusu üzerinden yeni ticaret yollarının kullanılması, tarihî ticaret yolları üzerinde bulunan ülkeleri nasıl etkilemiştir?
Cevap: Asya’dan Avrupa’ya Atlas Okyanusu üzerinden yeni ticaret yollarının keşfi, tarihi İpek ve Baharat yolları üzerinde bulunan ülkelerin ticaret hacminde düşüşe ve ekonomik gerilemeye sebep olmuştur, zira ticaretin önemli bir bölümü artık deniz yoluyla yapılmaya başlanmıştır.
2. Amerika kıtasının keşfedilmesi hangi okyanusların önemini artırmıştır?
Cevap: Amerika kıtasının keşfi, özellikle Atlas ve Büyük Okyanus’un önemini artırmıştır çünkü yeni ticaret rotaları ve keşif seferleri bu okyanuslar üzerinden gerçekleştirilmiştir.
3. Amerika kıtasının keşfedilmesi Avrupa’yı hangi alanlarda ve ne şekilde etkilemiştir?
Cevap: Amerika kıtasının keşfi Avrupa’da zenginlik ve güç dengelerini değiştirmiş, yeni kaynaklara ve ticaret yollarına erişim sağlamış ve Avrupa’da coğrafi bilgilerin genişlemesine yol açmıştır.
4. Coğrafi keşifler Osmanlı Devleti’ni sosyoekonomik olarak nasıl etkilemiştir?
Cevap: Coğrafi keşifler, Osmanlı Devleti’nin sosyoekonomik yapısını zayıflatarak ticaret gelirlerinde azalmaya neden olmuş ve Batılı güçlerin yeni keşfedilen topraklarda güçlenmesine sebep olmuştur.