UYGULAMA
Aşağıdaki dünya haritasında bazı alanlar numaralarla gösterilmiştir. Canlıların yeryüzüne dağılışını etkileyen faktörleri göz önünde bulundurarak soruları cevaplayınız.
• Biyoçeşitliliğin 3 numara ile gösterilen alanda 4 numara ile gösterilen alana göre daha fazla olmasının nedenlerini açıklayınız.
Cevap: Çünkü yer yüzü şekilleri ve yaşam koşulları 4 numaraya göre daha olumludur. Canlıların daha farklı türde ve daha fazla sayıda yaşayabilecekleri yeşil renk ile gösterilen alanların fazlalığı göze çarpar.
• Son jeolojik zamanda 1 numara ile gösterilen, yerde bulunan Bering Boğazı ile Alaska-Sibirya arasında gerçekleşen canlı geçişlerinin nedeni nedir?
Cevap: son jeolojik zamanda deniz seviyesinin alçalmasıyla Bering Boğazı kara hâline gelerek Alaska ile Sibirya’yı birbirine bağlamış ve buradan canlı geçişleri gerçekleşmiştir .
• 2 numara ile gösterilen yerde Süveyş Kanalı’nın açılması hangi denizler arasında canlı geçişini sağlamıştır?
Cevap: Süveyş Kanalı ise esas olarak Akdeniz havzasını Kızıldeniz ve dolayısıyla Hint Okyanusuna bağlayan bir kısa yol müdahalesidir.
• 5 numara ile gösterilen alanda canlı çeşitliliğinin azalmasında hangi faktörler etkili olmuştur?
- Soğuk hava koşulları
- Buzulların varlığı
- Ulaşım koşullarının elverişsizliği
• 6 numaralı alanda bulunan Hindistan, kuzeye doğru hareket ederek Asya Kıtası ile birleşmiştir. Bu hareketin canlı yaşamına olan etkilerini açıklayınız.
Cevap: Çok farklı türde canlıların aynı ekosistemde beraber yaşamaları normal hale gelmiştir. Bu da canlı sayısının artmasına farklı türlerin ortaya çıkmasına vesile olmuştur.