Bölüm Sonu Değerlendirme Soruları 2
1. X aracı doğuya doğru v hızıyla gitmektedir. Y aracına göre X aracı, batıya 2v hızıyla gitmektedir. Z aracına göre X aracı, doğuya doğru 4v ile gitmektedir. Z aracına göre Y aracı hangi yönde, kaç v hızı ile hareket eder?
Cevap: 6 V
X aracının Y ve Z araçlarına göre hızları verilmiş durumda. İşte bu bilgilere göre Y aracının hızını ve hareket yönünü hesaplayabiliriz:
X aracı, Y aracına göre batıya 2v hızıyla gitmektedir. Bu nedenle Y aracı, X aracına göre doğuya 2v hızıyla gitmektedir.
X aracı, Z aracına göre doğuya 4v ile gitmektedir. Y aracı ile Z aracı arasındaki farkı belirlemek için Y aracının hızını Z aracının hızına ekleyelim:
Y aracının hızı = Z aracının hızı + Fark Y aracının hızı = 4v + 2v (Fark, X aracının Z aracına göre Y aracına hız farkıdır.) Y aracının hızı = 6v
Yani, Y aracı doğuya 6v hızıyla gitmektedir. Yönü doğudur.
2. Kuzeye doğru 10 m/s hızla giden bir bisikletli, bir otomobili güneydoğuya 10√2 m/s hızla gidiyormuş gibi görüyor. Bu otomobildeki kişi batıya doğru 30 m/s hızla giden başka bir otomobili kaç m/s hızla hangi yöne gidiyor görür?
Cevap: 40 m/s batıya
3. Bir otobüs doğuya doğru 40 m/s hızla gitmektedir. Otobüsün yolcularından Ahmet, otobüse göre doğuya doğru 1 m/s hızla yürümektedir. Yerde ise bir bisikletli batıya doğru 5 m/s hızla gitmektedir. Ahmet, bisikletliyi hangi hızla gidiyor görür?
Cevap: 46 m/s
4. Aynı anda harekete başlayan K ve L hareketlilerinin konum- zaman grafiği şekildeki gibidir. L hareketlisi doğuya doğru 2v hızıyla gittiğine göre L hareketlisi, K’ye bakarak kendini hangi yöne doğru ve hangi hızla gidiyor görür?
Cevap: doğuya 3v
5. Doğuya doğru 10 m/s hızla giden K aracındaki bir gözlemci, L arabasını 20§2 m/s hızla güneybatıya; M arabasını ise 10 m/s hızla batıya gidiyor görüyor. L ve M araçlarının hızlarını ve M aracının L aracına göre hızının büyüklüğünü bulunuz.
Cevap: 10√5
6. Suya göre hızı 10 m/s olan bir yüzücü, akıntı hızı 15 m/s olan bir nehirde önce akıntı ile aynı yönde 20 s sonra da akıntıya ters yönde 20 s yüzüyor. Yüzücünün 40 s sonunda başladığı noktaya uzaklığı kaç metredir?
Cevap: 600 m
7. Akıntı hızının 1 m/s olduğu bir nehirde suya göre 5 m/s hızla şekildeki gibi A noktasından harekete başlayan yüzücü, kaç saniye sonra karşı kıyıya varır ve K noktasından kaç metre uzakta kıyıya çıkar?
Cevap: 40 s ve 160 m
8. 240 m genişliğindeki bir nehirde suya göre 5 m/s hızla şekildeki gibi bir yüzücü A noktasından suya giriyor ve B noktasından karşı kıyıya varıyor. A noktasından suya göre 10 m/s hızla suya giren bu yüzücü, B noktasından kaç metre uzaklıkta karşı kıyıya çıkar?
Cevap: 300
9. 12 m genişliğindeki bir nehirde suya göre 5 m/s hızla şekildeki gibi bir yüzücü A noktasından suya giriyor. Aynı anda karşı kıyıda B noktasının önünde bir yüzücü suya göre 4 m/s hızla akıntı ile aynı yönde yüzmeye başlıyor. A noktasından suya giren yüzücü karşı kıyıya çıktığında B noktasına uzaklığı x ise B noktasının önünden suya giren yüzücünün B noktasına uzaklığı kaç x’tir?
Cevap: 6
10. Şekilde K, L, M yüzücülerinin suya göre, N yüzücüsünün ise yere göre hız vektörleri verilmiştir. K yüzücüsü t sürede A noktasından karşı kıyıya çıkıyor. Buna göre
a) L, M ve N yüzücülerinin karşı kıyıya çıkma sürelerini karşılaştırınız.
Cevap: tM 2 tL 2 tK = tN
b) Yüzücülerin karşı kıyıya çıktıkları yerlerin A noktasına uzaklıklarını karşılaştırınız.
Cevap: xL 2 xN 2 xK = xM
11. A noktasında bulunan iki yüzücü nehre dik olarak karşı kıyıya doğru yüzdüklerinde birinci yüzücü B noktasından, ikinci yüzücü ise C noktasından karşı kıyıya çıkıyor. Yüzücülerin suya göre hızlarının büyüklükleri oranı (VB / VC kaçtır?
Cevap: 3
12. Şekilde K, L, M yüzücülerinin suya göre hız vektörleri ve nehrin hızı (vn) veriliyor. Yüzücüler aynı anda harekete başlarsa hangileri karşılaşır?
Cevap: K ile M ve K ile L