BÖLÜM SONU DEĞERLENDİRME SORULARI 13
Bu bölümde verilen sorulardaki açı değerleri için sin 37° = cos 53° = 3/5 sin 53° = cos 37° = 0,8 sin 30° = cos 60° = 1/2 sin 60° = cos 30° = §3/2 sin 45° = cos 45° = §2/2 g , 10 m/s2 k = 9 x 109 N • m2 / C2 alınız.)
1. Şekildeki iletken levhalar arasındaki elektrik alan çizgilerini çizerek gösteriniz.
2. Düşey düzlemde, yüklü iletken levhalar arasında meydana gelen elektrik alanın büyüklüğü Şekil 1’de E1, Şekil 2’de ise E2dir. Elektrik alanların oranı (E1/E2) kaçtır? (Kütle çekimi kuvvetini ihmal ediniz.)
Cevap: 2/3
3. Düşey düzlemde yüklü iletken iki levha arasına, alana dik olarak şekildeki gibi proton, elektron ve nötron ayrı ayrı fırlatılıyor. Parçacıkların sapma yönlerini çiziniz. (Yer çekimi etkisini ihmal ediniz.)
4. Kütlesi m olan bir parçacık; yüklü, iletken, levhalar arasında şekildeki gibi dengede durmaktadır. Parçacığın yükünün işareti nedir? Parçacığın yük/kütle oranı neye eşittir?
Cevap: (-), q/m = g/E
5. Yüklü, iletken iki levha, aralarında hava varken şekildeki gibi yerleştiriliyor. Levhaların sığası C, yükü ise q’dur. Levhaların yüzey alanları iki katına çıkarılıp aralarındaki uzaklık yarıya düşürülürse levhaların sığası kaç C, yükü kaç q olur?
Cevap: 4C, 4q
6. İletken paralel levhalar şekildeki gibi yerleştirildikten sonra yükü +2q olan K parçacığı, serbest bırakıldığında şekildeki yörüngeyi izliyor. Daha sonra anahtar kapatılıp bir süre beklendikten sonra sırası ile L ve M parçacıkları bırakılıyor. Buna göre L ve M parçacıklarının sapma yönlerini çiziniz.