3.4.1.2 Özgürlük ve Sorumluluk
Düşünelim
Aşağıdaki görseli inceleyip, filozofların sözlerini okuyarak soruları cevaplayınız.
Filozofumuz Diyor ki: Özgürlük istek doğrultusunda bir eylemde bulunma ya da bulunmama gücünü ifade eder. D. Hume
Filozofumuz Diyor ki: İnsanlar özgürlüğe mahkûmdur. J. P. Sartre
Filozofumuz Diyor ki: Düşüncenin, isteğin ve iradenin olmadığı yerde özgürlük olmaz. J. Locke
Sorular
1. İnsanın isteklerinin ve beklentilerinin özgürce davranmasında etkisi var mıdır?
Cevap: İnsanın isteklerinin ve beklentilerinin özgürce davranmasında etkisi olabilir. Özgürlük, bireylerin kendi iradeleriyle hareket etme ve kendi kararlarını verme yeteneği olarak tanımlanır. Bu nedenle, insanların istekleri ve beklentileri, özgürce davranmalarını etkileyebilir. Örneğin, bir bireyin istekleri ve beklentileri, kendi tercihlerini yapmasına yardımcı olabilir ve bu tercihler, bireyin özgürce davranmasını sağlayabilir. Ancak, insanların istekleri ve beklentileri, aynı zamanda özgürce davranmalarını engeleyebilir de. Örneğin, bir bireyin büyük bir miktarda para istemesi, bireyin özgürce davranmasını etkileyebilir ve bireyin diğer tercihlerini ve davranışlarını etkileyebilir.
2. İnsanın özgürce davranmasında dış etkilerin gücü var mıdır?
Cevap: İnsanın özgürce davranmasında dış etkilerin gücü olabilir. Özgürlük, bireylerin kendi iradeleriyle hareket etme ve kendi kararlarını verme yeteneği olarak tanımlanır. Ancak, insanların çevrelerinde bulunan çeşitli etkiler (örneğin, yasalar, toplumun normları ve değerleri, aile ve arkadaş grupları gibi), insanların özgürce davranmalarını etkileyebilir. Örneğin, bir yasa, bireylerin özgürce davranmasını sınırlandırabilir ve bireylerin kendi kararlarını vermelerini kısıtlayabilir. Benzer şekilde, toplumun normları ve değerleri, bireylerin özgürce davranmasını etkileyebilir ve bireylerin davranışlarını sınırlandırabilir.
3. Pinokyo ile ilgili görselden yola çıkarak kukla ile özgürlük kavramı arasında nasıl bir ilişki olduğunu belirtiniz.
Cevap: Kukla ile özgürlük kavramı arasında doğrudan bir ilişki olmasa da, kukla gibi bir nesnenin özgürce davranma yeteneğine sahip olması, özgürlük kavramının genel anlamı açısından düşünülebilir. Özgürlük, bireylerin kendi iradeleriyle hareket etme ve kendi kararlarını verme yeteneği olarak tanımlanır. Bu nedenle, bir kukla gibi bir nesnenin özgürce davranma yeteneğine sahip olması, kukla ile özgürlük arasında bir ilişki olarak düşünülebilir. Ancak, bu ilişki, kukla gibi bir nesnenin gerçek anlamda birey olarak düşünülmemesi nedeniyle sınırlıdır ve kuklanın özgürce davranma yeteneği, insanların özgürce davranma yeteneğine göre çok daha sınırlıdır.