Uygulayalım
Aşağıdaki ifadelerde hangi doğruluk anlayışının ölçüt olarak kullanıldığını belirtiniz. Siz de aynı doğruluk değerleriyle ilgili örnekler bulup noktalı yerlere yazınız.
1. Bir an, bir şey gördüğümü zannedersem ve gördüğüm şeyin var olup olmadığını düşünüyorsam yani gördüklerimin doğru olduğundan şüphe ediyorsam yanımda bulunanlara aynı şeyi onların da görüp görmediğini sorarım. Eğer onlar da beni doğruluyorsa gördüğüm şey “var”dır.
Cevap: Bu ifade, doğruluk anlayışı olarak duyumsal doğruluk kullanılmaktadır. Örnekler: Bir çiçeğin rengini sorgulamak için başka bir kişiye sorduğumuzda, gördüğümüz resmin gerçekten doğru bir resim olup olmadığını sorgulamak.
2. Bir hastalığın tedavisi için araştırılan bir ilacın denemeler sonrasında doğru ilaç olduğu belirlenmiştir.
Cevap: Bu ifade, doğruluk anlayışı olarak çıktı doğruluk kullanılmaktadır. Örnekler: Bir çeşit yöntemle yapılmış bir matematik çalışmasının doğruluğunu test etmek, bir ürünün kalitesini test etmek için deneyler yapmak.
3. Aristoteles “Metafizik” adlı eserinde şöyle der: “Olmayanın olduğunu söylemek ya da olanın olmadığını söylemek yanlış, olanın olduğunu ya da olmayanın olmadığını söylemek doğrudur.”
Cevap: Bu ifade, doğruluk anlayışı olarak ontolojik doğruluk kullanılmaktadır. Örnekler: Bir objenin var olup olmadığını sorgulamak, bir kavramın gerçekten var olup olmadığını sorgulamak.