Uygulayalım
Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.
Sorular
1. Felsefi söylemde dil ne işe yarar?
Dil edebiyatın sembolüdür. edebiyatın temeli dildir. felsefede ise de felsefe konuşma, görüş ve fikirlere dayalı. yani bir insanın herhangi bir konu hakkında ki görüşü felsefe olabilir. şimdi düşünelim, felsefe yapmak için dil gerekli değil mi? elbette felsefenin de en esas maddesi dildir.
Felsefe insan hayatı boyunca her zaman gerekli olmuştur. bir dil yoksa felsefe yapılmaz. geçmişte ki filozoflara baksak mesela hepsi dil ile alakalı felsefi iddialar ortaya koymuş. kimi anlamının deneylerle yapılabileceğini kimisi insanın başarısı doğuşundan belirli olunabileceğini söylemiş ama sonuç olarak hepsi dili kullanmış. dilin çeşitleri, sözlü, sesli, yazılı gibi yollarla olabilir ama felsefe de gelecek nesillere aktarma amacı için en fazla sözlü ve yazılı kullanılır.
2. Dil, iletişimi sağlamada yeterli midir?
- Sadece dil yeterli değildir
- Çünkü yeterli olmasının sebebi yok sen dili ve ben dili de vardır eğer olsaydı bu kavramlara ihtiyaç olmayacaktı.
- İnsanlar beden diline de ihtiyaç duyar bunları kullanırken de insanlar sadece iletişim değil aynı zamanda saygılarını korumaları gerekir
3. Dil ve düşünme arasında nasıl bir ilişki vardır?
Dil ile düşünce arasında sıkı bir bağ vardır. Dil, düşüncenin düşünce de dilin bir kâğıdın iki yüzü gibi birbirinden ayrılmaz parçasıdırlar. Dil düşüncenin kalıbıdır, kabıdır, taşıtıdır. Düşünceyi somutlaştıran dildir.