10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 100-101 Cevapları

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Felsefe Kitabı Sayfa 100, 101 Uygulayalım Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Evrenin Yaratılış Sorunu

Evren nasıl var olmuştur? Evren öncesiz ve sonrasız mıdır? Evren yaratılmış mıdır? Evren kendiliğinden var olabilir mi?

Vahyin İmkânı Sorunu
Vahiy mümkün müdür?
Tanrı her peygambere vahiy göndermiş midir?
Vahiy dolaylı veya dolaysız olabilir mi?
Ruhun Ölümsüzlüğü Sorunu

Beden ölüp yok olunca ruhun varlığını sürdürmesi düşüncesi dinlerin çoğunda bulunmaktadır. Felsefi anlamda ruhun ölümsüzlüğü ile ilgili başlıca şu sorulara cevap aranmıştır: Ölümden sonra yaşam var mıdır? Ruh var mıdır? Ölüm bir son mudur? Beden ölünce ruh da ölür mü?

Sorular

1. Din felsefesi çerçevesinde bu sorular birbirinden bağımsız kabul edilebilir mi?
Cevap
: Din felsefesi çerçevesinde sorular, genellikle din ile ilgili inançların, değerlerin ve pratiklerin temelinde yatan kavramları, ilkeleri ve ilşkileri araştırmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, din felsefesi çerçevesinde sorular, birbirinden bağımsız olarak da kabul edilebilir. Ancak, din felsefesi çerçevesinde ortaya çıkan sorular arasında genellikle birbirleriyle ilişkili olduğu için, birbirlerinden bağımsız olarak ele alınmaları daha zor olabilir.

2. Din ile ilgili sorular hangi gerekçeyle ortaya çıkmıştır?
Cevap
: Din ile ilgili sorular, insanların dünya hakkındaki anlam arayışları, inanç ve değerleri hakkındaki merakları, dinler arasındaki farklılıklar ve benzerlikler, dinlerin tarihsel gelişimi gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkmıştır. Bu sorular, insanların dinler hakkındaki bilgi ve anlayışlarını derinleştirmek, dinler arasındaki ilişkileri anlamaya yönelik olarak ortaya çıkmıştır.

Uygulayalım

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden, hareketle cevabını noktalı yere yazınız.

Descartes “Metafizik Düşünceler” adlı eserinde şöyle der: “Ne zaman şüphe ettiğimi yani eksik ve başkasına bağlı bir varlık olduğumu göz önüne getirirsem tam ve bağımsız bir varlık yani Tanrı fikri de o kadar açık seçik olarak zihnime gelmektedir. Bu fikre sahip olan ben, sırf bu fikrin bende bulunmasıyla Tanrı’ya bağlı olduğumu çok açık olarak çıkarıyorum ve insan zihninin hiçbir şeyi bundan daha açık ve kesin olarak bilebileceğini sanmıyorum.”… “Önce biliyorum ki Tanrı’nın beni aldatmasına asla imkân yoktu çünkü her hile ve aldatmada bir tür noksanlık vardır.”

Sorular

1. Tanrı’nın varlığı ya da yokluğu kanıtlanabilir mi?
Cevap: Descartes’a göre, Tanrı’nın varlığı açık ve kesin olarak bilinebilir. Ancak, diğer filozofların görüşlerine göre Tanrı’nın varlığı ya da yokluğu tam olarak kanıtlanamaz. Örneğin, empirist filozoflar, Tanrı’nın varlığının dünyadaki olgulara dayanarak kanıtlanamayacağını, rasyonelist filozoflar ise Tanrı’nın varlığının zihinsel olarak kavranarak anlaşılabileceğini savunurlar.

2. Tanrı inancının kaynağı ne olabilir?
Cevap
: Tanrı inancının kaynağı, insanların dünya hakkındaki anlam arayışları, inanç ve değerleri hakkındaki merakları, dinler arasındaki farklılıklar ve benzerlikler, dinlerin tarihsel gelişimi gibi çeşitli nedenler olabilir. Tanrı inancı, ayrıca insanların doğal olarak var olan bir içgüdü olarak da kabul edilebilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri