Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
1. Bir bilginin doğruluğu onun niteliği ile ilgilidir. Günümüzde radyo, televizyon, internet gibi iletişim araçlarının yaygınlaşması ile bu kanallarda dolaşan bilginin niteliği çok önemlidir. Bu ne anlama gelmektedir?
Cevap: Felsefe alanında dile getirilen bir yargının doğru, ya da yanlış olarak değerlendirilmesi, o yargının tutarlı olup olmadığına, yani yapısında bir çelişkinin bulunup bulunmamasına, sağlam gerekçelerle ve kanıtlarla desteklenmesine ve mantık ilkelerine uygunluğa bağlıdır. İletişim araçlarındaki bilginin doğruluğu elbette şüphelidir.
2. Bize ulaşan her ileti bilgi niteliği taşır mı? Niçin?
Cevap: Hayır. Çünkü bir iletinin bilgi olması için doğru olması gerekir. Doğru olmazsa bilgi olmaz. Her ileti doğru olmayacağı için cevap hayırdır.
3. Bilgi ile malumat aynı şey midir? Açıklayınız. Düşüncelerinizi aşağıya özetleyiniz.
Cevap: Eş anlamlı olarak kullanılsalar bile malumat daha çok yüzeysel olan bilgiyi anlatır. Örneğin bugün havanın yağmurlu olduğunu öğrenmem, benim hava durumu hakkında malumatım olduğunu gösterir. ancak yağmurun saat kaçta yağacağını, şiddetini, rüzgarın yönünü bilmiyorsam hava durumu hakkında bilgim yoktur. yani herhangi bir şeyin hakkında fikir sahibi olmak, onun özünün bilgisini kavradığım manasını taşımaz. Bu sebeple kendimi malumata sahip olduğum bir konuda bilgili olarak addeder isem yanılmış olurum. ne yazık ki içinde bulunduğumuz çağ bilgiden çok malumata değer veren hızlı bir çağdır. Bundan dolayı toplum tarafından yüceltilen birçok unsur, aslında gerçek mahiyeti kavranamamış malumat.