Düşün ne olur, bir görebilse insan güzelin kendini her şeyden soyunmuş, arınmış, katıksız… İnsanın tenine, bedenine, rengine, daha bir sürü ıvırına zıvırına bulanmış güzelliği değil, bir tek görünüşü ile Tanrı güzelliğini. Böyle bir güzelliğe gözlerini kaldırıp bakmasının, onunla kaynaşmasının yolunu bulanın yaşamını küçümseyebilir misin? Ancak orada güzeli yalnız güzeli görecek gözle bakan erdem taslakları, gerçek erdem yaratılabilir.
Kaynak: Platon, Şölen, s. 56.
1. Platon’a göre güzelliğin temelinde ne vardır?
Cevap: Platon güzellik kavramını idealar üzerinden temellendirir. Platon’un güzellik kavramını ele alışı dönemsel olarak farklılıklar göstermektedir. Platon Büyük Hippias diyaloğunda güzel nedir sorusunu sormuştur. Platona göre ise iyi ve güzel aynıdır.
2. Güzellikle erdem arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.
Cevap: Felsefe’de bilgi erdemi doğurur erdem ise mutluluğu. Cahillik kötülüğü, kötülük ise mutsuzluğu beraberinde getirir. Erdem bir bilgidir, erdemi bilen kişi zorunlu olarak iyiyi yapacaktır. Dolayısıyla bilen kişi kötülük yapmayacaktır.
3. Sizce güzellik nedir? Düşüncelerinizi sözlü biçimde ifade ediniz.
Cevap:Güzellik, bir canlının, somut bir nesnenin veya soyut bir kavramın algısal bir haz duyumsatan; hoşnutluk veren hususiyetidir. Güzellik, estetiğin, toplumbilimin, toplumsal ruhbiliminin ve kültürün bir parçası olarak incelenir ve kültürel yapılanmada son derece ticarileşmiştir.
Güzellikle “iyilik”, “fayda”, “doğruluk”, “haz” ve “yücelik” kavramlarını karşılaştırınız.
Örneğin güzel karşılıksız bir hoşlanmadın Oysa fayda yaptığımız bir eylemden bizim işimize yarayacak bir sonuç beklemedir. Bu nedenle güzel faydalı olan değildir.
Güzellik – İyilik: Güzel demek iyi demek değildir. Güzel olmayan iyi olabilir ama her iyi bence davranış olarak güzeldir.
Güzellik – Doğruluk: Güzel doğru demektir her güzel doğru olmayabilir
Güzellik – Haz: Güzel ve haz doğru orantılıdır güzellik arttıkça haz da artar
Güzellik – Yücelik: Güzellik belki de yüce bir estetik özelliktir.