“Ben kimim?” sorusunun cevabını bulmamızda yardımcı olan üç temel alandan söz edebiliriz. Bunlar bilim, felsefe ve dindir. Söz konusu üç alanın “Ben kimim?” sorusunu ele alma biçimi ve yanıtları farklıdır. Bu çerçevede,
1. “Ben kimim?” sorusunun felsefe, bilim ve din açısından nasıl ele alındığını sınıfınızda tartışınız.
Felsefi olarak ben bir kimsenin kişiliğini oluşturan temel öge, ego. Din açısından ise kişiyi öbür varlıklardan ayıran bilinç olarak özetlenebilir.
2. Tartışma sonucunda elde ettiğiniz tespitlere dayanarak üç alanın bakış açısını belirtecek şekilde birer paragraf oluşturunuz.
Bir insana “Sen kimsin?” diye sorulduğunda çoğu zaman ismini veya mesleğini söyler. Ama bu doğru bir cevap mıdır? Bir insanın ismi veya mesleği kendini anlatır mı? Bunu iddia etmek yanlış olur. Çünkü isim, o insanın aslında ne olduğunu göstermez.
“Ben kimim?” sorusunu düşünen her insan; aslında kendinin ne olduğunu, nasıl dünyaya geldiğini, dünyadaki rolünü, ölümden sonra ne olacağını ve benzeri soruları kendine yöneltmiş olur. Bu sorulara cevap arayan insanın elinde bedensel yapısı, düşünceleri, tarihsel hafızası, kendine benzemeyen diğer varlıklar ve bu soruya cevap olarak sunulmuş sayısız açıklamalardan başka bir şey yoktur.
3. Oluşturduğunuz paragrafı aşağıdaki boşluklara yazınız.
Felsefi bakış/Ben;
Cevap: Bir kimsenin kişiliğini oluşturan temel öge, ego.
Bilimsel bakış/Ben;
Cevap: Teklik birinci kişiyi gösteren söz.