10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 12 Cevapları

10. Sınıf Semih Ofset Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 12 Sorularını ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Bu kavramlar hakkında neler biliyorum

Bilgi, insan aklının alabileceği gerçek, olgu ve ilkelerin tümüne verilen ad.
Bilinç, genel olarak, insanda farkındalığın, duygunun, algının ve bilginin merkezi olarak kabul edilen yetidir. Zihnin kendi içeriklerinin farkında olduğu, içebakış yoluyla bilinen, duyumları, algıları ve anıları ihtiva eden bölümüdür.
Öz bilinç, insanın kendisini, çevresini ve olup biteni tanıma, algılama, kavrama, fark etme yetisi.
Felsefe, var olanların varlığı, kaynağı, anlamı ve nedeni üzerine düşünme ve bilginin bilimsel olarak araştırılması.
Hikmet, bilinemeyen neden, gizine akıl ermeyen neden.
Hakikat, bir işin doğrusu, gerçek, gerçeklik.
Filozof, felsefeyle uğraşan ve felsefe biliminin gelişmesinde katkıları olan, felsefede çığır açan kimse, düşünür.

1. Sizce insanı diğer varlıklardan ayıran nitelikler nelerdir? Tespitlerinizi yukarıdaki boş kısımlara yazınız.

Cevap: Allah, insana akıl ve irade gibi üstün özellikler vermiştir. İnsan, kendini ve çevresini daha iyi tanımak için aklını kullanır. Böylelikle çevresini tanıyarak ondan daha fazla yararlanma imkânı elde eder. İnsanların faydalanacağı
araç ve gereçler üretir, buluşlar yapar.

  • İnsanlar tüm canlılardan farklı olarak "KARAR VEREBİLME" yeteneğine sahiptir.
  • İnsanlar, kararlarını özgürce verirler. Buna "ÖZGÜR İRADE" de denir.
  • İnsanlar, "ÜRETEBİLME" yeteneğine sahiptir. Düşünce üretirler, yemek üretirler, hayatlarını kolaylaştıracak ürünler üretirler.

2- Sizce bu niteliklerden en önemlisi hangisidir?

Cevap: Allah, insana akıl ve irade gibi üstün özellikler vermiştir. İnsan, kendini ve çevresini daha iyi tanımak için aklını kullanır.

3- Düşünmek bilinçli bir eylem midir? Açıklayınız.

Cevap: Düşünme hem yaşama hem yaşamın canlılığından kaynaklanan hayata değmeli. Filozoflar yalnızca dünyayı anlamak için düşünmeyecekler, düşünmek bir eylemdir. Bir eylem olan yaşamı canlandırmayı, dönüştürmeyi, insanın ağır mevcudiyet sorunlarını var olma alanına aktarıp dönüştürerek, insanı mevcudiyetiyle var kılmayı, yaşamla yoğrulmuş hayatın sonsuz bilgisine götürmeyi hedefleyen bir düşünmenin ardına düşmek gerek. Canın düşünmesi budur, bir eylemdir. Yaşanan, duyulan, dönüşüme hazırlayan düşünmedir. Can düşünmesine “öteki olanı” alır. Farklıya, başkaya, henüz sevemediği, henüz düşman olduklarına, canını sıkan insanlara, konulara açılır. Kendini ve dünyayı genişleterek, eylemde bulunur. Düşünerek, paylaşarak, dönüştürerek, dönüşür.

4. Kendini bilmek ifadesinden ne anlıyorsunuz?

Cevap: İnsanın en temel sorunlarından biri de kendini bilmek, kendini tanımaktır. Eski çağlardan beri dinlerin, felsefenin ve tasavvufun gündeminden hiç düşmeyen bu sorun, günümüzde daha somut, daha elle tutulur bir halde güncelliğini koruyor. Geçmişle kıyasladığımızda günümüz insanı, kendini bilmek, kendini tanımak hususunda geçmişin insanından daha cahil ve daha geri durumdadır. Modern öncesi zamanlarda insan en azından doğayla iç içe, onun bir parçası olarak yaşıyordu ve kendinin bir nebze olsa da farkındaydı. Onu fıtratından uzaklaştıracak unsurlar yok denecek kadar azdı.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri