Hazırlık Çalışmaları
1. Anadolu’nun İslamlaşmasında rolü olan Türk büyüklerinden bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Kaşgarlı Mahmud: 1008 yılında Türkistan’da doğdu. İyi bir eğitim alan Kaşgarlı, tahsil hayatını Saciye ve Hamidiye medreselerinde devam ettirdi. Türk kültürü ve Türkçe üzerine araştırma yapmak için Orta Asya’yı dolaştı ve derlediği bilgileri Divanü Lügati’t Türk’te topladı. Hoca Ahmet Yesevi: Pir-i Türkistan lakaplı Ahmet Yesevi, 1130 yılında Batı Türkistan’a bağlı Çimkent şehrinin Sayram kasabasında dünyaya gelir. Kaleme aldığı Divan-ı Hikmet, bugün hâlâ Türkçe duyuşun en önemli eserlerinden biridir. Hacı Bektaş-ı Veli 1281 yılında Horosan’da dünyaya gelen Hacı Bektaş-ı Veli, ilk tahsilini Ahmet Yesevi’nin halifelerinden olan Lokman-ı Perende’den alır. Tahsilini tamamladıktan sonra Anadolu’ya gelen Hacı Bektaş, yakın arkadaşı olan Ahi evran ile Ahilik teşkilatı üzerinden Osmanlı’nın kuruluş döneminde çok öenmli sosyal faaliyetlerde bulunur. Ahi Evran: 1171’de Azerbeycan’nın Hoy şehrinde doğduğu rivayet edilen Ahi Evran, Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen en önemli alperenlerden biridir. Moğol istilasından kaçarak Anadolu’ya gelen esnaf onun etrafında birleşir ve Ahilik teşkilatı, daha önce örneği görülmemiş bir şekilde esnaf ve halk arasındaki intizam ve adaleti sağlar. Kayseri, Konya ve Denizli gibi şehirleri gezen Ahi Evran ömrünü Kırşehir’de tamamlar. Hacı Bayram-ı Veli: 1352 yılında Ankara’da doğduğu düşünülen Hacı Bayram-ı Veli Ankara ve Bursa’da medreselerde tahsil yapar. Orta Anadolu’da müritler yetiştiren Hacı Bayram ömrünü Ankara’da tamamlar. Yunus Emre: “Türkçeye şehadet getiren şair” diye tanımlanan Yunus Emre hakkında birçok rivayet var ama onun adına önemli olan şey klasik bir biyografiden ziyade Türkçe şiiriyle bir millete insan ve İslam olmayı öğretmiş olması. Âşık Yunus, Derviş Yunus, Miskin Yunus gibi birçok mahlasa sahip olan Yunus Emre’ye halk Bizim Yunus adını vermiş. 700 sene evvel Türkçenin zirvesine çıkan Yunus Emre’ye veilen bu paye daha önce hiçbir şaire nasip olmadı. Bu durum onu her daim Türk şiirinin zirvesinde kılacak ve bundan bin yol sonra da Bizim Yunus Türklere klavuz olmaya devam edecek.
2. Toplumda sevilen, değer verilen bir birey olmak için neler yapmalıyız? Tartışınız.
Cevap: Başka insanların size saygı duymasını sağlamak, kısa vadede başarabileceğiniz bir hedef değildir. Önce kendinize saygı duyacaksınız. Ardından hoşgörülü, sevgi dolu, anlayışlı, ayrımcı değil birleştirici olmanız gerekmektedir.
3. İnsan niçin tövbe etmek ihtiyacı hisseder? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: İnsanlar zaman zaman günahları, hataları yüzünden ilahi ikazlar, ilahi uyarılarla karşı karşıya kalır. Bunun için günahlarını hatırlamaya, pişman olmaya ve esaslı bir tevbe etmeye ihtiyaç duyar. Bundan dolayı tövbe ve istiğfar eder.